Η πρώτη κατανομή του νέου ΕΣΠΑ

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ BALTAS KOSTAS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS/ BALTAS KOSTAS

Tην ενεργοποίηση σειράς χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού δύο δράσεων επιχειρηματικότητας που βρίσκονται σε φάσης υποβολής αιτήσεων ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, εξαιτίας του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται μέχρι στιγμής, το υπουργείο αποφάσισε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» από τα 78 στα 110 εκατ. ευρώ και του προγράμματος «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» από τα 70 στα 90 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι οι 16.193 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ενίσχυσης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Πέραν της αύξησης του προϋπολογισμού, των παραπάνω προγραμμάτων, ο κ. Χαρίτσης προανήγγειλε και την προκήρυξη μιας σειράς νέων δράσεων, με την πρώτη να αναμένεται εντός του Μαΐου. Πρόκειται για τη δράση που θα ενισχύσει τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta – clusters), με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας προϋπολογισμού 22,5 εκατ. ευρώ. Επίσης ακολουθούν δράσεις που αφορούν:

  • Σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.
  • Ενίσχυση διακρατικών συνεργασιών σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ.
  • Επιχειρηματικές επενδύσεις στην Έρευνα και την Καινοτομία για την ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων, προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ.
  • Υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησής τους, προϋπολογισμού 67 εκατ. ευρώ.
  • Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτηρίων, προϋπολογισμού 248 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες του προηγούμενου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται στη διαδικασία εκκαθάρισης των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί, προκειμένου να γίνει η καταβολή των τόκων στους δικαιούχους. Πάντως, υπολογίζεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι που αναμένουν επιδότηση δεν θα ξεπεράσουν τις 10.000.

Εκτός των προαναφερθεισών δράσεων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και συγκεκριμένα στον τομέα της Απασχόλησης και της Εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων αναμένεται να ενεργοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  • Για την καταπολέμηση της ανεργίας (400 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι από τα μέσα του 2015 υλοποιούνται δράσεις κοινωφελούς εργασίας με 52.818 ωφελούμενους. Σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016 θα πραγματοποιηθούν πρόσθετες παρεμβάσεις με στόχο τη δημιουργία 91.000 νέων θέσεων εργασίας.
  • Για τη στήριξη των νέων επιστημόνων (105 εκατ. ευρώ). Το πρόγραμμα επιδοτεί την απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας για κατόχους διδακτορικού, υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και μετα-διδακτορικούς ερευνητές (3.000 ωφελούμενοι ανά κύκλο) και πρακτική άσκηση φοιτητών (6.000 ωφελούμενοι ανά έτος).
  • Για τη στήριξη του σχολείου και την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής (190 εκατ. ευρώ) με απασχόληση πάνω από 10.000 εκπαιδευτικών κάθε έτος.
  • Για τη διά βίου μάθηση και επαγγελματική εκπαίδευση (34 εκατ. ευρώ).
  • Για την κοινωνική οικονομία (55 εκατ. ευρώ) μέσω δράσεων υποστήριξης της απασχόλησης σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
  • Για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής (185 εκατ. ευρώ). Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, έχουν ήδη τοποθετηθεί σε βρεφονηπιακούς σταθμούς 81.000 παιδιά χωρίς καμία επιβάρυνση των οικογενειών.

Συζητούν αλλά…

Ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν οι 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι και συνακόλουθα να επιστραφούν κονδύλια στην Ε.Ε. από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, γιατί οι συζητήσεις με τους κατασκευαστές προχωρούν κανονικά. Ωστόσο δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικό με τις πληροφορίες που φέρουν κατασκευαστές και κυβέρνηση να μην τα βρίσκουν στις νέες αποζημιώσεις που αξιώνουν οι εταιρείες, παραπέμποντας στον υπουργό Υποδομών.

500 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για το περιβάλλον

Δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ που αφορούν το περιβάλλον και εντάσσονται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020 (ΕΣΠΑ)» ανακοίνωσαν χθες τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντος.

Το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων διατίθεται σε έργα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων (273 εκατ. ευρώ), έναν τομέα όπου, όπως είναι γνωστό, ο σχεδιασμός έχει αλλάξει ολοσχερώς. Σύμφωνα με όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, το συνολικό ποσό που έχουν προϋπολογίσει οι δήμοι όλης της χώρας για τα έργα Διαχείρισης Απορριμμάτων (πλην Πελοποννήσου) είναι της τάξεως των 2,3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι τα έργα είναι υπερτιμολογημένα και δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί το μείζον αυτό ζήτημα. Σύμφωνα με τα στελέχη της κυβέρνησης, συνολικά τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ που θα διατεθούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι 900 εκατ. ευρώ. Είναι φανερό πως ακόμα και αν οι εκτιμήσεις του αναπληρωτή υπουργού είναι σωστές λείπουν για τα έργα αυτά σημαντικά κονδύλια και αναμένεται με ενδιαφέρον το πώς η κυβέρνηση, αλλά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα τα εξασφαλίσουν. Ο κ. Τσιρώνης χθες δεν απέκλεισε την εμπλοκή και ιδιωτών στον τομέα αυτόν, ενώ είπε πως το κόστος θα αντιμετωπιστεί και από την αξιοποίηση των υλικών που συλλέγονται από την ανακύκλωση, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αποφέρουν μέχρι το 2020 περί τα 2 δισ. ευρώ.

Εξελίξεις προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σχετικά με τον Ασωπό. Το υπουργείο είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, προκειμένου να θεσμοθετηθεί φορέας βιομηχανικής περιοχής και σε αυτό θα συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας. Στις υπόλοιπες περιβαλλοντικές δράσεις που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων έργα για τα δίκτυα ύδρευσης (50 εκατ.), τη συλλογή και επεξεργασία αστικών λυμάτων (49 εκατ. ευρώ) και τις περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές Natura (17,5 εκατ. ευρώ).

Πηγή: Ναυτεμπορική