Η Ρωσία ζητεί τον εντοπισμό αυτών που ευθύνονται για εγκλήματα κατά του ουκρανικού λαού

Η Ρωσία θέλει να εντοπιστούν αυτοί που ευθύνονται για “εγκλήματα κατά του λαού” της Ουκρανίας, ανακοίνωσε η ρωσική Επιτροπή Έρευνας, την ώρα που εντείνονται οι φονικές μάχες ανάμεσα στον στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

 

Η Επιτροπή Έρευνας καλεί “όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών πολιτών που έχουν συνείδηση να εντοπίσουν αυτούς που σκότωσαν ειρηνικούς πολίτες στις περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπός της Βλαντίμιρ Μαρκίν.

 

Η Επιτροπή επιδιώκει κυρίως να εντοπιστούν “οι πιλότοι, οι επίλεκτοι σκοπευτές και οι διοικητές του πυροβολικού” που ευθύνονται, σημειώνει ο Μαρκίν, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή Έρευνας δημιούργησε μια νέα επιτροπή που θα είναι επιφορτισμένη με την “εξιχνίαση των διεθνών εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί κατά του άμαχου πληθυσμού στο έδαφος της Ουκρανίας”.

 

Η επιτροπή αυτή θα “εξασφαλίσει από ανεξάρτητες πηγές δορυφορικά στοιχεία από πολλές χώρες για να καταδείξει το είδος των καταστροφών” που έχει προκαλέσει ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος χαρακτηρίζεται “φασιστικός” από την ρωσική Επιτροπή Έρευνας.

 

Επίσης θα πάρει συνεντεύξεις από τους περίπου 4.000 Ουκρανούς οι οποίοι έχουν μεταβεί στην Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και θα τους βοηθήσει να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αν το θελήσουν.

 

Εξάλλου η νέα αυτή επιτροπή θα εξακολουθήσει να υπάρχει έως ότου “όλοι οι Ουκρανοί στρατιωτικοί και οι άλλοι άνθρωποι που ευθύνονται για εγκλήματα κατά του άμαχου πληθυσμού (στην Ουκρανία) οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης”, σημείωσε ο Μαρκίν.

 

Την Δευτέρα, η Ρωσία κατηγόρησε τις ουκρανικές αρχές για “εγκλήματα κατά του ίδιου του λαού τους” στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου εξακολουθούν να μαίνονται οι μάχες ανάμεσα σε μεθοριακούς φρουρούς και φιλορώσους αυτονομιστές.

 

Την ίδια ώρα ένας φιλορώσος αξιωματούχος στο Ντονέτσκ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δύο ομάδες παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που αγνοούνται στην ανατολική Ουκρανία, κρατούνται μάλλον στην περιοχή του Λουχάνσκ. Ωστόσο ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί που τους κρατούν.

 

“Τους ψάχνουμε. Όλα δείχνουν ότι οι δύο ομάδες βρίσκονται στην περιοχή του Λουχάνσκ, την οποία ελέγχουμε ελάχιστα. Δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποιος είναι αυτός που τους κρατάει”, δήλωσε ο Λεονίντ Μπαράνοφ, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας της αυτοανακηρυχθείσας από τους φιλορώσους αντάρτες “Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” και επικεφαλής της επιτροπής για τους πρόσφυγες και τους αιχμαλώτους πολέμου.

 

Στις 26 Μαΐου χάθηκαν τα ίχνη της μιας ομάδας παρατηρητών στην περιοχή του Ντονέτσκ. Στην συνέχεια στις 29 Μαΐου χάθηκαν τα ίχνη και τεσσάρων άλλων παρατηρητών του ΟΑΣΕ και ενός Ουκρανού διερμηνέα στην περιοχή του Λουχάνσκ. Προηγουμένως επτά παρατηρητές είχαν κρατηθεί για οκτώ ημέρες από φιλορώσους στο Σλαβιάνσκ, κοντά στο Ντονέτσκ, προτού αφεθούν ελεύθεροι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ