Ο Χάρης Δημόπουλος “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” για την Ανθρώπινη Αξιοσύνη και την Ταπεινότητα, μέσα από Ευγενή Πρότυπα.

Την Πέμπτη 14/4/2019 στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” 19:00-21:00, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, φιλόλογος – συγγραφέας, στη διαδικτυακή ραδιοφωνική συχνότητα του www.radio1d.gr, καλεσμένος στο δεύτερο μέρος της εκπομπής ήταν ο Χάρης Δημόπουλος. Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα:

Χάρης Δημόπουλος: Οικονομολόγος, επί σειρά ετών Διευθυντικό Στέλεχος μεγάλων εταιρειών – πολυεθνικών, Πτυχιούχος Ανώτατης Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης – Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μεταπτυχιακό ΕΕΔΕ Διοίκηση Επιχειρήσεων και μακροχρόνια εμπειρία, με καλλιτεχνικές αναζητήσεις, ζωγράφος – αγιογράφος.

Αγαπημένο βιβλίο;
Πολλά, με ενδιαφέρουν συνήθως βιβλία που έχουν σχέση με την ιστορία μας καθώς με ενδιαφέρει πάρα πολύ και για το ότι, Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος, και είμαι ιδιαίτερα δεμένος με τις χαμένες πατρίδες των προγόνων μου, Μικρά Ασία, από την πλευρά της μητέρας μου, ο πατέρας μου ήταν Δυτικομακεδόνας από τους Πύργους Εορδαίας, ένα μαρτυρικό χωριό που καταστράφηκε στην κατοχή από τους Γερμανούς, για αυτό τον λόγο θα έλεγα τα Ματωμένα Χώματα της Διδώ Σωτηρίου και το νο. 31328 του Ηλία Βενέζη.

Αγαπημένη κινηματογραφική ταινία ή Θεατρικό έργο;
Ίσως φανεί αστείο, μη αναμενόμενο η παράξενο, αλλά μία ταινία που αμέσως μου έρχεται αβίαστα στο μυαλό είναι το, τι έκανες στον πόλεμο Θανάση, μία έντονα αντιπολεμική ταινία όπου εν μέσω της δικτατορίας είχε περάσει πολλαπλά πολιτικά μηνύματα στο κοινό ο δε Βέγγος με αυτή την ταινία είχε αποδείξει ότι δεν ήταν μόνο κωμικός ηθοποιός αλλά ένας μεγάλος ηθοποιός με ευρεία ερμηνευτική γκάμα. Η δεύτερη μου επιλογή θα ήταν τα Πέτρινα χρόνια του Παντελή Βούλγαρη. Από τις ξένες δε ταινίες ξεχωρίζω τα φώτα της πόλης του Τσάρλι Τσάπλιν.

Αγαπημένος ζωγράφος ή άλλος καλλιτέχνης που θαυμάζεις;
Πολλοί είναι οι αγαπημένοι και δύσκολα μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον αλλά εάν έπρεπε τότε θα έλεγα τον Καραβάτζιο από την εποχή της αναγέννησης τον μετα-ιμπρεσιονιστή Βαν Γκογκ και τον δικό μας Νικηφόρο Λύτρα.

Αγαπημένη εικόνα / μνήμη από τα μαθητικά ή πανεπιστημιακά χρόνια; Καθώς φοιτούσα στην Α.Β.Σ.Θ. που, ως γνωστόν, έδρευε τότε στην οδό αγίας Σοφίας απέναντι από την Μητρόπολη και η Γραμματεία της ήταν σε όροφο οικοδομής πάνω από το Άκρον-Ίλιον-Κρυστάλ, η καθημερινότητα μου ήταν μεταξύ των δύο αυτών τοποθεσιών περιδιαβαίνοντας την Τσιμισκή που τότε είχε έναν άλλο κοσμοπολίτικο αέρα αναμεμιγμένο φυσικά με τα αρώματα των κυριών εκείνης της εποχής δημιουργώντας ένα όμορφο και κάπως διαφορετικό περιβάλλον, από τα άλλα σημεία της πόλης, που συνδυάζοντας το με τους πρώτους φοιτητικούς έρωτες το θυμάμαι με αγάπη.

Εδώ, θα ήθελα να αναφερθώ και σε μία ακόμη αγαπημένη στιγμή της ζωής μου όταν κατά την ίδια περίπου εποχή ήμουν και ενεργό μέλος (από τα ιδρυτικά) του «Μουσικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου Ευόσμου», ένα στέκι νεολαίας που ακομμάτιστα παρήγαγε πολιτισμό και ήταν τόπος συνάντησης της νεολαίας της περιοχής.

Στις αίθουσες του διοργανώνονταν εκδηλώσεις μουσικής, θεάτρου, εκμάθησης φωτογραφίας κτλ. Πολλοί από εκείνους τους παλιούς φίλους είναι σήμερα καταξιωμένοι καλλιτέχνες αλλά δεν θα αναφέρω τα ονόματα τους μήπως και ξεχάσω κανέναν και δεν το θέλω.

Από πότε μπήκε η ζωγραφική στη ζωή σου;
Η ζωγραφική υπήρχε πάντα με κάποιο μαγικό τρόπο στην ζωή μου καθώς ο παππούς μου, Βασίλης Μυλωνάς και ο θείος μου Κώστας Μυλωνάς ζωγράφιζαν, ο δε παππούς μου ήταν και πολύ σημαντικός γλύπτης, ο θείος μου ζωγραφίζει με εντατικούς ρυθμούς ακόμη και τώρα. Εγώ άρχιζα να ζωγραφίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια καθώς το συνδύασα με την δουλειά που έκανα τότε, καθώς ήμουν μακετίστας σε μαγαζί με κατασκευές επιγραφών. 

Πηγές έμπνευσης; Γιατί ζωγραφίζεις;
Ζωγραφίζω γιατί υπάρχω και η ζωγραφική είναι συνυφασμένη με εμένα. Πραγματικά δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς την ζωγραφική. Είναι για εμένα το παν, όταν ζωγραφίζω θεωρώ ότι απελευθερώνομαι και βρίσκομαι σε …άλλη διάσταση και αφοσιώνομαι ευλαβικά και απόλυτα στο έργο μου. Όσο αφορά τις πηγές έμπνευσης μου, συνήθως είναι η αγαπημένη μου θάλασσα που με εμπνέει και την αγαπώ καθώς είναι παντού στην όμορφη πατρίδα μας, οι γυναίκες ενταγμένες σε ένα περιβάλλον αισθησιακό είτε αυτό είναι ένα μπαρ είτε είναι ένας χώρος θεάματος.

Θεματολογία Έργων;
Όπως ανέφερα προηγούμενα με ενδιαφέρει η θάλασσα η γυναίκα σε αισθησιακό περιβάλλον και γενικότερα το χρώμα, δεν μπορώ να δημιουργήσω κάτι μουντό, όλα τα έργα μου έχουν πολύ και έντονο χρώμα που με χαρακτηρίζει.

Πως αντιλαμβάνεσαι την έννοια του πολιτισμού;
Η έννοια της λέξης πολιτισμός είναι πολυδιάστατη και κατά την άποψη μου είναι τα ανώτερα προϊόντα του τρόπου ζωής μιας κοινότητας, προϊόντα που έχουν να κάνουν με την υψηλή τέχνη, τη φιλοσοφία και τις επιστήμες άρρηκτα συνδεδεμένα και συνεπικουρούμενα με τις αρετές των ανθρώπων όπως της διακριτικότητας, της ειλικρίνειας και της ευγένειας. 

Πως αντιλαμβάνεσαι την έννοια της αισθητικής κουλτούρας;
Όλοι μας έχουμε θαυμάσει ένα ηλιοβασίλεμα, μια ακρογιαλιά ή ένα όμορφο τοπίο η από έναν ζωγραφικό πίνακα, ένα μουσικό κομμάτι, ένα θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο, ένα όμορφο ποίημα ή μυθιστόρημα; Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, για να περιγράψουμε τις εντυπώσεις μας, χρησιμοποιούμε διάφορα επίθετα όπως “ωραίο”, “όμορφο”, κτλ. Λέμε πως αυτά μας προκαλούν κάποια αισθητική εμπειρία και  έχουν αισθητική αξία. Το ενδιαφέρον όμως είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της αισθητικής εμπειρίας και η προέλευση της αισθητικής αξίας και  πότε και γιατί θεωρούμε κάποιο πράγμα ωραίο. 

Τι θέση έχουν τα ανωτέρω δύο στις σύγχρονες επιχειρήσεις και κοινωνίες;
Η τέχνη μας κάνει να βλέπουμε τον κόσμο με διαφορετικό μάτι, συνειδητοποιώντας την ομορφιά του μέσω της αρμονίας μορφών, ήχων, χρωμάτων, λέξεων, εικόνων, που ο άνθρωπος συνδυάζει και συνταιριάζει με καινούριο τρόπο. Όπως έγραψε κάποιος Αμερικανός φιλόσοφος, λησμονώ το όνομα του (ο Arthur C. Danto), η τέχνη “μεταμορφώνει το κοινότυπο”. Ο δε Κ. Καβάφης είχε πει «και τι άλλο είναι η τέχνη παρά λεπτομέρειες». Χωρίς την εμπειρία του ωραίου η ζωή μας θα ήταν πολύ, πάρα πολύ φτωχότερη πόσο μάλλον εάν δεν συνοδεύεται από πολιτισμένες συμπεριφορές.

Θεωρώ λοιπόν ο πολιτισμός και η αισθητική κουλτούρα είναι άμεσα συνδεδεμένες έννοιες και τελικά το μέτρο της χρήσης τους στις σύγχρονες επιχειρήσεις και στις κοινωνίες, μέσω των συμπεριφορών των μελών τους, χαρακτηρίζει αυτές ως πετυχημένες η όχι. Όλοι γνωρίζουμε από την πλούσια ιστορία μας ότι η ισχύς της πόλεως – κράτους ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με το επίπεδο του πολιτισμού και της κουλτούρας που είχε αναπτύξει στους κόλπους της. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στις σύγχρονες επιχειρήσεις σε απόλυτα θα έλεγα βαθμό.

Μπορείτε να δείτε και να ακούσετε το πλήρες βίντεο από τη συζήτηση – συνέντευξη του εκλεκτού Χάρη Δημόπουλου, εδώ στο ράδιο Έναντι, στη εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, στο youtube αρχείο που ακολουθεί:

Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά & Χάρης Δημόπουλος, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”.

Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και  παράλληλη αρχειοθέτηση της, ολόκληρη αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα, για περαιτέρω παρακολούθηση, αξιοποίηση και χρήση στο ομώνυμο κανάλι youtube.  Επιπλέον, πλήρες άρθρο / δελτίο τύπου / ειδικό αφιέρωμα δημοσιεύονται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, όπου μέσα από μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσιάζονται «Πρόσωπα και Πρότυπα».

«Διαβάζοντας με τη Σίσσυ», η διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή λόγου και τέχνης του Ράδιο Έναντιwww.radio1d.gr, που επιμελείται και παρουσιάζει η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, κάθε Πέμπτη 19:00-21:00, ένα γλωσσικό και μουσικό ταξίδι μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, σε μια διαρκή αναζήτηση αισθητικής κουλτούρας.

Διαβάζουμε αγαπημένα λογοτεχνικά βιβλία. Φιλοξενούμε φίλους ακροατές. Παρουσιάζουμε καλλιτεχνικά δημιουργήματα των καλών τεχνών και των εφαρμοσμένων. Συζητούμε για έργα πολιτισμού. Στρώνουμε το μουσικό χαλί και πετούμε στο διαδικτυακό αέρα – του www.radio1d.gr – σε ένα κυνήγι αναζήτησης μιας αισθητικής κουλτούρας. Φιλοξενούμενοι μας είναι ακροατές, αναγνώστες, θεατές, καλλιτέχνες, δημιουργοί και εκπρόσωποι των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού.

Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε στο ευχάριστο στούντιο της εκπομπής, να συζητήσουμε για αγαπημένα βιβλία και έργα τέχνης που σας συγκινούν, αλλά και να παρουσιάσουμε το δικό σας έργο και την καλλιτεχνική – πολιτιστική δράση σας.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με απευθείας μήνυμα στη σελίδα μας στο messenger, με email στο diavazontasmetisissy@gmail.com, είτε στέλνοντας βιβλία, δείγματα έργων, επιστολές κ.ο.κ. στα ακόλουθα στοιχεία: Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά, Ράδιο Έναντι (Radio1d), Δωδεκανήσου 10Β, τ.κ. 54626 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 38 73 22. Για την εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ».