Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και ο Βαγγέλης Τρυψιάνης. Ο Σεζάν, ο Νίτσε και ο Προυστ.

Η Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά και ο Βαγγέλης Τρυψιάνης, “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, radio1d.gr.

“Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” Πέμπτη 14/4/2019 19:0021:00. Η δικής μας διαδικτυακή, ραδιοφωνική εκπομπή λόγου και τέχνης, μετά μουσικής που επιμελείται και παρουσιάζει η φιλόλογος – συγγραφέας, Σίσσυ Σιγιουλτζή-Ρουκά.

Στο τρίτο μέρος της εκπομπής καλεσμένος μας ήταν ο φιλόλογος – σύμβουλος, καθηγητής Βαγγέλης Τρυψιάνης. Ας διαβάσουμε όσα μοιράζεται μαζί μας μέσα από την παρούσα στήλη :

Ο Ευάγγελος Τρυψιάνης: Φιλόλογος – διδασκαλία φιλολογικών μαθημάτων μέσα από την Τέχνη. Γεννήθηκε το 1988. Το 2010 αποφοίτησε από το τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με ειδίκευση στις Νεοελληνικές και Βυζαντινές Σπουδές. Εργάζεται ως φιλόλογος στον ιδιωτικό τομέα, γράφει στο προσωπικό του ιστολόγιο ars gratia artis (pediotexnis.blogspot) ενώ ολοκληρώνει και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων του Ε.Α.Π. Η πρώτη ποιητική του εμφάνιση έγινε με τη συλλογή rubrica (2015). Ακολούθησε η έκδοση των ποιητικών συλλογών E G O (2016) και Από το Σαλόνι των Απορριφθέντων (2018).

Βαγγέλη γιατί γράφεις;

Για να επικοινωνήσω με τους τελευταίους ιθαγενείς που, σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουν να λατρεύουν το βιβλίο. αντιστεκόμενοι στους σύγχρονους Κονκισταδόρες των ηλεκτρονικών μέσων.

Ο Νίτσε, στο βιβλίο του «Το Λυκόφως των Ειδώλων», εύστοχα έγραφε: «Τα πραγματικά βιώματά μας δεν είναι καθόλου φλύαρα. Δε θα μπορούσαν να μιλήσουν για τον εαυτό τους ακόμη κι αν το ήθελαν. Αυτό σημαίνει ότι τους λείπουν οι λέξεις. Όταν έχουμε λέξεις για ένα πράγμα, αναγκαστικά είμαστε ήδη έξω απ’ αυτό».  Γι’ αυτό δε θα σας μιλήσω καθόλου για το ποιητικό έργο – αυτό καθαυτό. Ήδη οι ελάχιστες λέξεις των ποιημάτων αποτελούν αναγκαία μεν παράβαση δε τής θέσης που εκφράστηκε παραπάνω.

Ωστόσο, θα σας δώσω κάποιες πληροφορίες σχετικά με το πώς προσεγγίζουμε   – κατά την προσωπική μου άποψη – ένα ποίημα μ’ έναν πίνακα ζωγραφικής, διότι και οι τρεις συλλογές βασίζονται σε πίνακες ζωγραφικής. Μάλιστα, η τελευταία συλλογή στηρίζεται μόνο σε πίνακες του Paul Cezanne.

Από την εποχή του Προυστ ξέρουμε ότι δεν φτάνει να είναι δύο για να γεννηθεί η επιθυμία: συχνά χρειάζονται τρεις. Έτσι, λοιπόν, τη σχέση ποιήματος – αναγνώστη την εμπλούτισα με πίνακες ζωγραφικής! Στη δυναμική αυτή σχέση των τριών το ποίημα αποτελεί την ουσία, ενώ οι πίνακες είναι η αφορμή αναζήτησης αυτής. Ο αναγνώστης δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στα περιθώρια του καμβά. Οι απεικονίσεις είναι σαν το καταφατικό νεύμα του θηλυκού προς το αρσενικό που ώρα τώρα το πολιορκεί. Όμως, έχει πολύ δουλεία, ακόμα να κάνει! Απελευθερωμένος από την αρχική σύνθεση του πίνακα οφείλει να επιδιώξει να τον γεμίσει με τις δικές του μορφές.. από τη δική του οπτική και συναισθηματική σκοπιά στο μέτρο των δυνατοτήτων του.    

Γιατί επέλεξες πίνακες του Paul Cezanne;

α) Υπήρξε. κατά συνείδηση, αντιρρησίας συνείδησης à η μόνη αρχή που δέχεται είναι η συνείδησή του!
β) Δεν έκανε εκπτώσεις σχετικά με την Τέχνη του προκειμένου να γίνει αρεστός και να μπει στα κυκλώματα. Ενδεικτικά στη βιογραφία του αναφέρεται πώς: «Η με οποιοδήποτε τίμημα αναζήτηση της επιτυχίας είναι απλά χυδαιότητα, είναι απόλυτα βέβαιος γι’ αυτό τώρα, όπως επίσης πιστεύει ότι το να επιδιώκει την επιδοκιμασία των μέτριων είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να πουλήσει την ψυχή του». – εξιστόρηση της ζωής του επιγραμματικά – .
γ) Κατ’ ουσία δεν ανήκει σε κανένα καλλιτεχνικό ρεύμα. Δεν εγκλωβίζεται. Η τέχνη είναι μια διαρκής διαδικασία αναζήτησης.

Η πλήρης συνέντευξη βρίσκεται στο κανάλι της εκπομπής “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ” στο youtube.

Η εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» μεταδίδεται ζωντανά μέσα από τη διαδικτυακή συχνότητα www.radio1d.gr, με ταυτόχρονη live αναμετάδοση από τη σελίδα της στο facebook @diavazontasmetisissy και παράλληλη αρχειοθέτηση ολόκληρη αλλά και τμηματικά ανά συμμετέχοντα, για περαιτέρω παρακολούθηση, αξιοποίηση και χρήση στο ομώνυμο κανάλι youtube. Επιπλέον, πλήρες άρθρο / δελτίο τύπου και παρουσίαση σας δημοσιεύονται στην ομώνυμη στήλη της εκπομπής «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ» στο portal του www.radio1d.gr, όπου μέσα από μια δημοσιογραφική στήλη στην υπηρεσία των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού, παρουσιάζονται «Πρόσωπα και Πρότυπα».

Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στην εκπομπή “Διαβάζοντας με τη Σίσσυ”, επικοινωνήστε μαζί μας. Θα χαρούμε να σας φιλοξενήσουμε στο ευχάριστο στούντιο της εκπομπής, να συζητήσουμε για αγαπημένα βιβλία και έργα τέχνης που σας συγκινούν, αλλά και να παρουσιάσουμε το δικό σας έργο και την καλλιτεχνική – πολιτιστική δράση σας.

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας με απευθείας μήνυμα στη σελίδα μας στο messenger, με email στο diavazontasmetisissy@gmail.com, είτε στέλνοντας βιβλία, δείγματα έργων, επιστολές κ.ο.κ. στα ακόλουθα στοιχεία: Ράδιο Έναντι (Radio1d), Δωδεκανήσου 10Β, τ.κ. 54626 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 38 73 22. Για την εκπομπή «Διαβάζοντας με τη Σίσσυ». Φιλοξενούμενοι μας είναι ακροατές, αναγνώστες, θεατές, καλλιτέχνες, δημιουργοί, εκπρόσωποι και φορείς των γραμμάτων, των τεχνών και του πολιτισμού. Διαβάζουμε αγαπημένα λογοτεχνικά βιβλία. Παρουσιάζουμε καλλιτεχνικά δημιουργήματα των καλών τεχνών και των εφαρμοσμένων. Συζητούμε για έργα πολιτισμού. Στρώνουμε μουσικό χαλί και ανοίγουμε φτερά στο διαδικτυακό αέρα – του www.radio1d.gr – σε ένα κυνήγι αναζήτησης μιας αισθητικής κουλτούρας.