Η Sony ακύρωσε την κυκλοφορία της ταινίας για τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση της Sony Pictures να ακυρώσει την κυκλοφορία της κωμωδίας Interview, η οποία αφορά το φανταστικό σενάριο δολοφονίας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν από συνεργάτες της CIA, μετά τη μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε.

Η Sony Pictures ακύρωσε την κυκλοφορία της κωμωδίας Interview, η οποία αφορά το φανταστικό σενάριο δολοφονίας του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν από συνεργάτες της CIA, μετά τη μεγάλης έκτασης κυβερνοεπίθεση που δέχθηκε

 

Αν και ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε ότι πίσω από την επίθεση των χάκερ βρίσκεται η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, στη σχετική ανακοίνωσή του ανέφερε ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξετάζει τα δεδομένα και προετοιμάζει την απάντηση των ΗΠΑ στην επίθεση.

 

Οι αντιδράσεις στην απόφαση της Sony να ακυρώσει την κυκλοφορία της ταινίας μια εβδομάδα σχεδόν πριν από την πρεμιέρα (που είχε προγραμματιστεί για ανήμερα τα Χριστούγεννα) και η προηγούμενη άρνηση των αλυσίδων κινηματογραφικών αιθουσών να προβάλουν την ταινία ήταν εξαιρετικά έντονες. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ήττα των ΗΠΑ και της βιομηχανίας παραγωγής ταινιών. Σε αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνου, Νιουτ Γκίνριτς, ο οποίος ανέφερε: «Με την κατάρρευση της Sony, η Αμερική έχασε τον πρώτο διαδικτυακό πόλεμό της. Αυτό αποτελεί ένα επικίνδυνο, πολύ επικίνδυνο προηγούμενο».

 

Η ακύρωση της κυκλοφορίας της 44 εκατομμυρίων δολαρίων κωμωδίας προκάλεσε φυσικά και την αντίδραση παραγόντων του Χόλιγουντ, αλλά και ανθρώπων κοντά στους συντελεστές και τους ηθοποιούς της ταινίας. Συγκεκριμένα δηλώσεις για το θέμα έκανε ένας από τους σημαντικότερους σεναριογράφους των ΗΠΑ, ο Ααρον Σόρκιν. Οπως ανέφερε: «Σήμερα οι ΗΠΑ υπέκυψαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της πιο πολύτιμης βασικής μας ελευθερίας, της ελευθερίας του λόγου, από μια ομάδα Βορειοκορεατών τρομοκρατών που απείλησαν να σκοτώσουν θεατές προκειμένου να σταματήσουν την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες».

 

Μετοχές

Αξίζει πάντως εδώ να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Sony στο χρηματιστήριο του Τόκιο ανέβηκαν κατά 4,8%, ενώ στον δείκτη Nikkei οι μετοχές είχαν κέρδη της τάξης του 2,8%. Η εξέλιξη αυτή σχολιάστηκε από τους ειδικούς, οι οποίοι ισχυρίστηκαν πως η απόφαση της Sony να μην κυκλοφορήσει την ταινία καθησύχασε τους επενδυτές ότι η εταιρεία δεν θα ξαναπέσει θύμα κυβερνοεπίθεσης.