Η τελευταία ευκαιρία για Αττική-Θεσσαλονίκη πριν το ολικό lockdown -Το παρασκήνιο από την έντονη συνεδρίαση των επιστημόνων

Eνα βήμα πριν το ολικό lockdown βρίσκονται Αττική και Θεσσαλονίκη, με την χθεσινή απόφαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να χαρακτηρίζεται ως τελευταία ευκαιρία πριν μπει «λουκέτο» στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας.

Η συνεδρίαση των επιστημόνων ήταν πολύωρη, έντονη και με σφοδρή ανταλλαγή επιχειρημάτων μεταξύ των δύο βασικών απόψεων: ένα αυστηρό απαγορευτικό με κλειστά μαγαζιά και σχολεία ή μια αυστηρή τήρηση των μέτρων με μεγαλύτερους περιορισμούς το Σαββατοκύριακο. Τελικά επικράτησε η δεύτερη άποψη καθώς στην ψηφοφορία που έγινε για ολικό lockdown, σύμφωνα με πληροφορίες, 10 μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της εφαρμογής του και 18 κατά.

Κατά την συζήτηση που έγινε αναλύθηκαν διεξοδικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι επιπτώσεις τους σε κάθε τομέα οικονομικής και κοινωνικής ζωής από την έκρηξη κρουσμάτων που παρατηρείται κυρίως στην Αττική. Η κινητικότητα που υπάρχει τον τελευταίο μήνα κρίνεται ιδιαίτερα επιβαρυντική σε συνδυασμό με τον συνωστισμό σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι εμπορικοί δρόμοι της πρωτεύουσας, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Μάλιστα οι εικόνες τα τελευταία Σαββατοκύριακα έχουν εντείνει την ανησυχία σε συνδυασμό με την αύξηση των συγκεντρώσεων σε σπίτια. Για αυτό αποφασίστηκε ως ένα πρώτο μέτρο να υπάρξει αυστηρό πλαίσιο από τις 06:00 σήμερα το πρωί με κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00. Δευτέρα έως Παρασκευή η μόνη αλλαγή που επέρχεται είναι η κατάργηση του click in shop και η λειτουργία μόνο του click away. Στην ουσία η επιτροπή ισορρόπησε μεταξύ της λήψης επιπλέον μέτρων και της ανάγκης να λειτουργήσει έστω υποτυπωδώς η οικονομία.

Η κυκλοφορία τις καθημερινές παραμένει στις 21.00 διότι κρίθηκε ότι αν συμπιεστεί η κυκλοφορία θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς καθώς και σε άλλους χώρους.

Σχολεία: Τρεις επιλογές στο τραπέζι
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές κατά την συνεδρίαση διατυπώθηκαν τρεις ξεχωριστές απόψεις. Η πρώτη ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν καθώς δεν έχει διαπιστωθεί ότι δημοτικά και παιδικοί σταθμοί βοηθούν στην εξάπλωση της πανδημίας, η δεύτερη να κλείσουν γυμνάσια και δημοτικά και να παραμείνουν ανοιχτά παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και η τρίτη εισήγηση να κλείσουν όλα τα σχολεία. Τελικά στην ψηφοφορία που έγινε επικράτησε η πρώτη άποψη με ένα επιπλέον επιχείρημα, τα γυμνάσια λειτουργούν μόνο μια εβδομάδα στις κόκκινες περιοχές και δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν επιβαρύνουν η όχι την κατάσταση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό. Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογούνται καθημερινά και θα μετρώνται όλοι οι δείκτες που επηρεάζουν την διασπορά του ιού, ενώ κρίσιμος δείκτης είναι η επιβάρυνση του εθνικού συστήματος υγείας με τις νέες εισαγωγές στις μονάδες covid και τις ΜΕΘ. Αν κριθεί ότι απαιτούνται νέες παρεμβάσεις θα ληφθούν άμεσα και την επόμενη Παρασκευή θα αξιολογηθεί εκ νέου η συνολική κατάσταση. Από την πλευρά της κυβέρνησης παραμένουν σταθεροί στο δόγμα ότι οι εισηγήσεις των ειδικών θα καθορίζουν και τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται για να αποφευχθεί ένα τρίτο κύμα του κορωνοϊού.


Πηγή: iefimerida.gr