Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα για τους Κούρδους της Συρίας που προσπαθούν να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές

Η Τουρκία άνοιξε τα σύνορά της σε εκατοντάδες Κούρδους της Συρίας που διαφεύγουν της προέλασης των τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Συρία, μεταδίδουν απ’ ευθείας τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

 

Εκατοντάδες εκτοπισμένοι είχαν συγκεντρωθεί από χθες, Πέμπτη, στα σύνορα της Τουρκίας, που σε μια πρώτη φάση είχε αρνηθεί να υποδεχθεί τους πρόσφυγες, προτιμώντας να τους παρέχει αρωγή στο συριακό έδαφος. Συνολικά πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά,
έμπαιναν στην Τουρκία υπό το άγρυπνο βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας και των τηλεοπτικών καμερών, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το ενημερωτικό δίκτυο CNN-Turk.

 

Οι εκτοπισμένοι, οι οποίοι κουβαλούσαν στην πλάτη τα λίγα αντικείμενα που είχαν πάρει μαζί τους πολύ βιαστικά από τις εστίες τους, έδειχναν οι περισσότεροι σημάδια μεγάλης κόπωσης και μια γυναίκα λιποθύμησε μπαίνοντας στο τουρκικό έδαφος πριν δεχθεί τις φροντίδες ιατρικών ομάδων που έσπευσαν επιτόπου. Οι τούρκοι στρατιώτες καθώς και Κούρδοι της Τουρκίας που έχουν συγγενείς μεταξύ των εκτοπισμένων βοηθούσαν τους πρόσφυγες να διασχίσουν τα σύνορα, προσφέροντάς τους νερό και τροφή.

 

Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας είχαν κάνει το πρωί χρήση δακρυγόνων και υδραντλιών στο τουρκικό έδαφος για να διαλύσουν μια περίπου εκατό διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αρχική άρνηση των αρχών της Άγκυρας να υποδεχθούν τους πρόσφυγες.

 

Επί περισσότερες από 24 ώρες, η Τουρκία αρνήθηκε να υποδεχθεί τους εκτοπισμένους ο αριθμός των οποίων υπερέβαινε κατά διαστήματα τις 3.000, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο και οι οποίοι ήταν συγκεντρωμένοι κατά μήκος του συρματοπλέγματος που χωρίζει τις δύο χώρες κοντά στο τουρκικό χωριό Ντικμετάς.

 

Οι εκτοπισμένοι αυτοί άρχισαν χθες, Πέμπτη, να εγκαταλείπουν τον τομέα της κουρδικής συριακής πόλης Άιν αλ-Άραμπ, γνωστής στα κουρδικά ως Κομπάνι, η οποία είναι περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που έχουν καταλάβει πολλά χωριά στα περίχωρα, σύμφωνα με μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.