Οι τράπεζες ευθύνονται για την κακή τους κατάσταση

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Πολύς λόγος γίνεται για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι τράπεζες αποκλειστικά και μόνο με δική τους ευθύνη. Φυσικά, οι τράπεζες δεν έχουν αναλάβει ποτέ τις ευθύνες που τους αναλογούν και πάντοτε μετακυλούν τις ευθύνες τους σε τρίτους. Πότε είναι οι δανειολήπτες, πότε το μνημόνιο και πότε τα capital controls. Τώρα, όμως, αποφάσισαν να ρίξουν το φταίξιμο στα δικά τους παιδιά, στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μετά την αισχρή προπαγάνδα, που πλέον δεν πιστεύει κανείς, ότι δηλαδή όλοι οι δανειολήπτες είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι τράπεζες αναδιπλώθηκαν και κατηγορούν πλέον μεγαλοεπιχειρηματίες ως στρατηγικούς κακοπληρωτές. Φυσικά, οι υπερχρεωμένοι επιχειρηματίες αποτελούν όντως , μαζί με τα πολιτικά κόμματα και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Εντύπωση όμως προκαλεί το γεγονός ότι οι τράπεζες έκαναν οχτώ χρόνια να το καταλάβουν. Βέβαια, οι τράπεζες τηρούν σιγή ισχύος σχετικά με το πως δημιουργήθηκαν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και πιο σύστημα τους εξέθρεψε. Η ένοχη σιωπή των τραπεζών σε αυτό το ερώτημα εξηγείται από το γεγονός ότι οι ίδιες γέννησαν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, όταν κορυφαίοι επιχειρηματίες παραδέχθηκαν ότι λάμβαναν (θαλασσο)δάνεια πολλών εκατομμυρίων χωρίς καμία απολύτως εγγύηση. Το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ γνώριζαν και κάλυπταν την κατάσταση δημιουργώντας τη διαπλοκή. Άλλωστε σε μια αποστροφή του λόγου του στη Βουλή, ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι οι τράπεζες γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ακριβώς είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Η κακή κατάσταση στην οποία ανεξήγητα βρίσκονται οι τράπεζες μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, έχει προκαλέσει την απαξία του καταναλωτικού κοινού έναντι στα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αδυνατούν να ξανακερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Επιπλέον, η σκληρή εποπτεία που θα υπάρχει μετά το μνημόνιο φέρνει αλλαγή του σκηνικού στις τράπεζες με το ΤΧΣ να πουλάει τα μερίδια των τραπεζικών μετοχών που κατέχει. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται η πλήρης ανεξαρτησία του ΤΧΣ, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό εμπορικούς όρους και χωρίς καμία πολιτική ή άλλη παρέμβαση. Παράλληλα, η εποπτεία προβλέπει δράσεις για τα κόκκινα δάνεια με σκοπό τη μείωση τους. Η πίεση που θα ασκηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις ελληνικές τράπεζες για τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών αναμένεται σημαντική, μετά και από την παρέμβαση του Συλλόγου Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος.

Όσο και να ψάχνουν οι τράπεζες αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσουν τις δικές τους αμαρτίες δεν θα τα καταφέρουν. Ο λαός έχει φθάσει στα όριά του και δεν πρόκειται να ανεχθεί μια καινούρια ανακεφαλαιοποίηση εις βάρος του. Η εποχή των θαλασσοδανείων έχει περάσει ανεπιστρεπτί και σύντομα θα αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που οδήγησαν τις τράπεζες σε αυτό το σημείο και τις κατέστησαν χρηματοδότες κομμάτων, επιχειρήσεων και ΜΜΕ. Καμία ασυλία τραπεζικών στελεχών και πολιτικών δεν πρόκειται να τους σώσει.