Οι τράπεζες κοροϊδεύουν τους δανειολήπτες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε μια μεγάλη εκστρατεία προπαγάνδας εναντίον των δανειοληπτών επιδίδονται οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα με τη συνδρομή φυσικά πολλών πρόθυμων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Προβάλλονται από τα ΜΜΕ οι τράπεζες ως ευαγή ιδρύματα τα οποία διαγράφουν μεγάλα μέρη του χρέους (που φτάνουν έως και 80% ακόμη και 90% του χρέους) και καλούν τον δανειολήπτη να πληρώσει το υπόλοιπο. Αν ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί στην πρόταση της τράπεζας τα ΜΜΕ τον παρουσιάζουν ως μπαταχτσή και στρατηγικό κακοπληρωτή.

Φυσικά, όλο αυτό αποτελεί προπαγάνδα και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Αυτό που κάνουν οι τράπεζες είναι να υποβάλλουν στους δανειολήπτες προτάσεις εκτός λογικής που είναι αδύνατο να τις δεχθούν. Έτσι συκοφαντείται ο δανειολήπτης ως μη συνεργάσιμος και ανοίγει ο δρόμος για πώληση του δανείου του ή για πλειστηριασμό της οικείας του. Οι τράπεζες υπόσχονται να διαγράψουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του χρέους, αν ο δανειολήπτης εξοφλήσει το υπόλοιπο ποσό μέσα σε λίγους μήνες με δόσεις που πολλές φορές ξεπερνάνε τα 1000 και 1500 ευρώ. Οι δανειολήπτες στους οποίους γίνονται αυτές οι προτάσεις, αν πάρουμε την καλή περίπτωση ότι εργάζονται και έχουν κάποιο μηνιαίο εισόδημα, το εισόδημα αυτό δεν φτάνει καν τα 1000 ευρώ που απαιτεί ως δόση η τράπεζα. Πως είναι δυνατόν, λοιπόν, κάποιος με εισόδημα 500 ευρώ το μήνα να πληρώνει δόση χιλίων ευρώ στην τράπεζα; Είναι ηλίου φαεινότερο η τράπεζα από την αρχή δεν ήθελε να κουρέψει το δάνειο και να ρυθμίσει την οφειλή. Αν το ήθελε θα έκανε ρεαλιστικές προτάσεις ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη και λαμβάνοντας υπόψιν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.

Ας πάρουμε ένα τυχαίο παράδειγμα από τα πολλά που έχουμε στην κατοχή μας. Η Eurobank προτείνει σε ένα δανειολήπτη που έχει πάρει δάνειο 30.000 ευρώ και οφείλει… 37.588, να πληρώσει 48 δόσεις 77,53 ευρώ χωρίς να τοκίζεται η οφειλή και μετά να πληρώσει άλλες 57 δόσεις χωρίς να καθορίζεται το ύψος των δόσεων, αλλά ούτε και το ποιο ποσό ακριβώς αφορούν. Η τράπεζα στην πρότασή της έχει μια “δημιουργική ασάφεια” που θα έλεγε και ο αλήστου μνήμης Γιάνης Βαρουφάκης. Φυσικά, η “δημιουργική ασάφεια” είναι προς το συμφέρον της τράπεζας, η οποία δίνει όποια ερμηνεία θέλει και απαιτεί ότι δόση επιθυμεί από τον δανειολήπτη.

Δυστυχώς, οι τακτικές αυτές των τραπεζών έρχονται σε μία περίοδο που ο μέσος πολίτης έχει χάσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός του, ενώ οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζουν οι τράπεζες να εμπαίζουν τους πολίτες, όταν αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν τόσα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Δυστυχώς, τα περισσότερα ΜΜΕ εμφανίζονται κατώτερα των περιστάσεων, καθώς αντί να αναδείξουν τις ανήθικες τακτικές των τραπεζών και να ενημερώσουν σωστά τους δανειολήπτες, παίζουν πολιτικό-οικονομικά παιχνίδια με μόνιμους χαμένους τους δανειολήπτες.

 

Δείτε εδώ την πρόταση της τράπεζας:   ΕΞΩΔΙΚΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΥΣΗ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Διαβάστε εδώ την εξώδικη απάντηση του δανειολήπτη: ΕΞΩΔΙΚΟ