Η Υεμένη βάζει… φωτιά στις τιμές του πετρέλαιου

Διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου έχει προκαλέσει η επέμβαση του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού στην Υεμένη καθώς με την έναρξη των επιχειρήσεων κατά των ανταρτών Χούτι η τιμή του αργού εκτινάχθηκε κατά 5% στα 59,2 δολάρια το βαρέλι.

 

Η ανησυχία να επηρεαστεί η καθημερινή μεταφορά των 3,8 εκατομμυρίων βαρελιών αργού από τα στενά του Μπαμπ αλ Μάνταμπ ήταν αυτή που εκτίναξε τις τιμές. Λίγες ώρες αργότερα όμως η τιμή του αργού έπεσε κατά ένα δολάριο καθώς υπήρξαν εκτιμήσεις πως οι εξελίξεις στην Υεμένη δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την παραγωγή και διακίνηση πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου (τα τάνκερ μπορούν να παρακάμψουν τα ύδατα της Υεμένης).Οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η σύγκρουση δεν λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις και περιοριστεί στο έδαφος της Υεμένης, τότε η αρχική ανησυχία θα παραμερίσει. Οπως πάντως ανέφεραν άλλοι αναλυτές, η επέμβαση στην Υεμένη υπογραμμίζει πως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την τιμή του πετρελαίου και δεν είναι μόνο η υπερπροσφορά πετρελαίου που επηρεάζει άμεσα την αγορά πετρελαιοειδών.

Οπως δήλωσε ο αναλυτής Κρεγκ Ερλαμ της OANDA: «Το γεγονός ότι παρατηρείται μια μικρή πτώση στην τιμή σήμερα δεν σημαίνει ότι οι traders δεν ανησυχούν πλέον για τη σύγκρουση. Είναι απλά μια ?διόρθωση? καθώς η χθεσινή αύξηση της τιμής ήταν λίγο υπερβολική».

 

Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αναφορικά με τον περιορισμό ή την εξάπλωση της σύγκρουσης δεν έχει γίνει ξεκάθαρο, αφού οι τόνοι μεταξύ των ηγεσιών της συμμαχίας και της Τουρκίας από τη μια και της ιρανικής κυβέρνησης από την άλλη ανεβαίνουν, αυξάνοντας την ένταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Σε αυτό συνέβαλε ιδιαίτερα η παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, αφού πρώτα εξεδήλωσε την υποστήριξή του προς τον συνασπισμό των χωρών που συμμετέχουν στην επίθεση, κατηγόρησε το Ιράν πως θέλει να καταδυναστεύσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

 

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει, με την Τεχεράνη να κατηγορεί τον Ερντογάν διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, πως τροφοδοτεί την αποσταθεροποίηση στην περιοχή. Συγκεκριμένα ο κ. Ζαρίφ ανέφερε: «Θα ήταν καλύτερα εάν αυτοί που έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές με τα στρατηγικά τους λάθη και τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους υιοθετήσουν πιο υπεύθυνες πολιτικές». Παράλληλα ο κ. Ζαρίφ έκανε έκκληση προς τις χώρες-μέλη του συνασπισμού να σταματήσουν τις επιδρομές και προς όλες τις τοπικές δυνάμεις «να ενθαρρύνουν τον διάλογο και την εθνική συμφιλίωση στην Υεμένη αντί να καθιστούμε δυσκολότερο για τους Υεμενίτες να συνασπιστούν».

 

Οι βομβαρδισμοί πάντως συνεχίστηκαν και χθες στη Σαναά, με τα αεροπλάνα να στοχεύουν κυρίως στρατηγικές θέσεις των ανταρτών Χούτι, χωρίς όμως να μπορούν να αποφύγουν και την αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων σε 39 ανθρώπους. Από την πλευρά τους οι Χούτι φαίνεται να ανασυντάσσονται και χθες πραγματοποιήθηκε στη Σαναά αντιπολεμική συγκέντρωση. Παράλληλα η ηγεσία των ανταρτών σε σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει αντίδραση από πλευράς τους. Ο Αλί Αλ Κοχόμ, μέλος του πολιτικού συμβουλίου των Χούτι, δήλωσε: «Η αντίδρασή μας κατά της σαουδικής τυραννίας θα είναι γρήγορη και θα γίνει με όλα τα μέσα που διαθέτουμε. Το αίμα των Υεμενιτών δεν είναι φθηνό. Η Σαουδική Αραβία κήρυξε τον πόλεμο στην Υεμένη». Ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης, Ριάντ Γιασίν, από την πλευρά του τόνισε ότι ο ίδιος αναμένει πως η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει δεν θα διαρκέσει περισσότερο από μερικές ημέρες και τόνισε ότι ο διάλογος με τους Χούτι είναι ακόμη εφικτός.

Βαρόμετρο και οι συνομιλίες για το Ιράν

 

Η κατάσταση στην Υεμένη επηρεάζει τις τιμές του πετρελαίου, όμως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι αυτό που θα καθορίσει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες στην αγορά πετρελαίου είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Ρόιτερς ο Ελβετός αναλυτής Ολιβιέ Τζέικομπ: «Η κύρια ανησυχία για το Σαββατοκύριακο και την αρχή της επόμενης εβδομάδας είναι η πιθανότητα μιας πολιτικής συμφωνίας με το Ιράν. Ετοιμαζόμαστε για την πιθανότητα να ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ και όχι για την πιθανότητα να κλείσουν τα Στενά του Μπαμπ αλ Μάνταμπ». Μια συμφωνία υπάρχει περίπτωση να άρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν και έτσι τα 30 εκατομμύρια βαρέλια ιρανικού πετρελαίου που είναι έτοιμα για πώληση να διοχετευθούν στην ήδη κορεσμένη αγορά.

 

Πηγή: Έθνος