Η ζόρικη και ζορισμένη ελευθερία της έκφρασης

Δε μου αρέσουν όσοι έχουν σαν καραμέλα στο στόμα τους την ελευθερία της έκφρασης. Συνήθως είναι οι πρώτοι που βάζουν τους αστερίσκους σ’ ένα τόσο απόλυτο –υποτίθεται- δικαίωμα. Όπως μας δίδαξε η ιστορία του Charlie Hebdo υπερασπιζόμαστε αυτό το δικαίωμα… έστω κι αν χρειαστεί να το καταργήσουμε για τους άλλους.

 

Το Νοέμβριο του 2014 ψηφίστηκε στη Γαλλία ένας αντιτρομοκρατικός νόμος που επιτρέπει στις διωκτικές αρχές να παρακάμπτουν το δικαστικό έλεγχο για να ζητήσουν από τον πάροχο ή κάτοχο μιας ιστοσελίδας να αφαιρέσει περιεχόμενο που εκθειάζει τη βία. Μετά την επίθεση στο περιοδικό τα μέτρα έγιναν πιο σκληρά και μέχρι τώρα, με την κατηγορία του εγκωμιασμού της τρομοκρατίας καταδικάστηκαν δεκάδες άτομα.

 

Σας φαίνεται σχετικά φυσιολογικό; Άλλωστε τι θέλουν αυτοί οι αλήτες, εξόν από βία και θάνατο; Δεν ξέρω τι θέλουν, αλλά κάποιοι απ’ αυτούς ίσως ήταν μεθυσμένοι την ώρα που έγραφαν, κάποιοι έπασχαν από διαταραχές, κάποιοι ήταν απλώς ενήλικοι. Ένας οκτάχρονος (το γράφω και με νούμερο: 8χρονος!) ανακρίθηκε από την αστυνομία, γιατί είπε στους συμμαθητές του ότι δεν είναι Charlie, αλλά με τους τρομοκράτες!

 

Αλλά τι να ξέρουν κι οι Γάλλοι, που ξεχώρισαν Κράτος και Εκκλησία από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης; Εμείς εν έτει 2014 καταδικάζουμε έναν μπλόγκερ, γιατί κορόιδεψε έναν καταφανώς συνωμοσιολόγο κι εθνικιστή «προφήτη», που αγιοποιήθηκε κιόλας…

 

Επομένως; Επομένως ήταν δίκαιο και οργισμένα επιβεβλημένο να κατέβει η ιστοσελίδα με τα υβριστικά σχόλια για το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Η ελευθερία έκφρασης δεν είναι και τόσο απόλυτη, βλέπετε… Ειδικά όταν δε μας βολεύει, ειδικότερα όταν συγκρούονται με το γενικό (απόλυτο αν θέλετε) κοινό αίσθημα.

 

Τι περίεργο… Τα δικαιώματα θεσπίστηκαν για να προστατέψουν ακριβώς αυτές τις οικτρές μειοψηφίες. Ή αλλιώς δεν υπάρχουν…

 

ΥΓ: Ένας από τους καταδικασθέντες στη Γαλλία είχε βάλει μια γελοιογραφία μ’ έναν τύπο να κρατάει μπροστά του ένα τεύχος του Charlie Hebdo που το διαπερνάν οι σφαίρες, με το σχόλιο «το Charlie Hebdo είναι άχρηστο. Δε σταματάει τις σφαίρες». Κι όμως! Δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να αντιγράψει ένα παλιότερο εξώφυλλο του περιοδικού: εκεί ο τύπος κρατούσε Κοράνι και το σχόλιο ήταν «το Κοράνι είναι άχρηστο. Δε σταματάει τις σφαίρες»…

 

Τάσος Ρέτζιος – Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr