“Ίδια γεύση” με γάλα 7 ημερών και ψωμί με ζύγι

Καμία ελάφρυνση στις τσέπες των καταναλωτών δεν έφερε η πολύκροτη επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και το ζύγισμα του ψωμιού, τρεις μήνες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Μπορεί, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός να μειώθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, ωστόσο σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων παρατηρήθηκαν σημαντικές ανατιμήσεις.

 

Συγκεκριμένα, στον κλάδο των γαλακτοκομικών και των αβγών η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αυξήσεις της τάξεως του 2,6% αποδεικνύοντας ότι η επίμαχη διάταξη, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις εντός κι εκτός Βουλής, όχι μόνο δεν μείωσε την τιμή του γάλακτος στο ράφι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις την αύξησε κιόλας.

 

Όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος εξαρχής είχε εκφράσει την αντίθεσή του στη ρύθμιση για το γάλα και παραιτήθηκε μάλιστα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα αυτό, «δυστυχώς ο περιβόητος θησαυρός της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ-τουλάχιστον καθ’ όσον αφορά τη διάρκεια ζωής στο γάλα-αποδείχθηκε άνθρακες.

 

Αξίζει να επισημανθεί ότι με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο στη Βουλή, καταργήθηκε ο όρος «φρέσκο γάλα» θεσπίστηκε ειδική κατηγορία μίας ημέρα στην παραγωγή και διάθεση του οποίου δεν έχει προχωρήσει καμία απολύτως γαλακτοβιομηχανία και επιμηκύνθηκε η διάρκεια ζωής του γάλακτος μέχρι πρότινος φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις εφτά ημέρες.

 

Την ίδια ώρα στα χαρτιά φαίνεται να μένει και το ζύγισμα του ψωμιού στους φούρνους, στα πρατήρια άρτου και τα σούπερ μάρκετ, παρά το γεγονός ότι με βάση το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο οι αρτοποιοί υποχρεούνται να ζυγίζουν το ψωμί πριν το πουλήσουν και να αναγράφουν την τιμή ανά κιλό. Με επιφύλαξη βλέπουν το μέτρο και οι καταναλωτές καθώς φοβούνται ότι το ψωμί έτσι θα κοστίζει πιο ακριβά.

 

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος