Ιδού οι υπεύθυνοι για τη κατάρρευση των τραπεζών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Σειρά μεγαλοεπιχειρηματιών βρίσκονται σε τρεις λίστες – φωτιά που έχει στα χέρια της η Δικαιοσύνη αλλά και ο SSM. Περίπου 100 φάκελοι πήγαν στον εισαγγελέα με ονόματα μεγαλοεπιχειρηματιών που έπαιρναν θαλασσοδάνεια. Τόσο η ελληνική δικαιοσύνη όσο και ο SSM έχουν βάλει στο στόχαστρό τους αυτούς τους μεγαλοκαρχαρίες που έπαιρναν θαλασσοδάνεια και έβγαζαν αυτά τα χρήματα στο εξωτερικό. Όμως οι αρχές και ο SSM ερευνά και τον τρόπο που δόθηκαν αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες, με ποιες μεθοδεύσεις, με ποια στοιχεία και με ποιο έλεγχο των στοιχείων αυτών.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πρόκειται ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας που θα ελεγχθούν για λαθροχειρίες που αφορούν «κόκκινα» δάνεια, «αμαρτωλές» χορηγήσεις, όπως επίσης και ζητήματα φοροδιαφυγής. Αρχικά θα ελεγχθούν 100 φάκελοι με επίμαχα, μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια για να εντοπιστούν «θαλασσοδανείων» και φοροδιαφυγή. Mέσω της διασταύρωσης στοιχείων, με αυτά που εμπεριέχονται στα 65 CD, με πληθώρα κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών (από εταιρίες και φυσικά πρόσωπα) προς το εξωτερικό. Επίσης, από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για την Attica Bank, θα πάει στις Δικαστικές αρχές, ώστε να ελεγχθούν οι «επίμαχες» δανειοδοτήσεις εταιριών και πληθώρα άλλων χορηγήσεων με «ελαστικά» και εκτός προδιαγραφών κριτήρια.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του Eυρωπαϊκού Mηχανισμού Εποπτείας των Tραπεζών (SSM) στο στόχαστρο του οποίου είναι 200 φάκελοι «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, τους οποίους μάλιστα η επικεφαλής του SSM Nτανιέλ Nουί τους έχει χαρακτηρίσει ως «ειδικού χειρισμού» και ζητάει συνεχή ενημέρωση για την πορεία τους. Περιλαμβάνουν επιχειρηματίες που χαρακτηρίζονται «ολιγάρχες», και η ευκολία με την οποία «σήκωσαν» τα δάνεια. Οι λίστες περιλαμβάνουν και επιχειρηματίες μεγάλου βεληνεκούς με πολύπλευρη δραστηριότητα σε βιομηχανία, εμπόριο, ξενοδοχεία, κατασκευές, ακόμη και ανθρώπους των ΜΜΕ. Επίσης τουλάχιστον 2 εφοπλιστές και φυσικά πρόσωπα, με ατομική ή εταιρική δραστηριότητα. Yπό διερεύνηση είναι επίσης και ο τρόπος χρήσης των δανειοδοτήσεων και πού κατέληγαν τα λεφτά που δανείζονταν. Αντίστοιχα ελέγχουν γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, αλλά και ανθρώπους του… θεάματος και του ακροάματος, που ενώ έχουν σημαντικές καταθέσεις και άλλα ακριβά περιουσιακά στοιχεία, είτε αθετούν τις αποπληρωμές δανείων είτε έχουν καταφέρει να πετύχουν γενναίες ρυθμίσεις οφειλών, εκμεταλλευόμενοι τα νομοθετικά παράθυρα.

Ιδού λοιπόν οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Και τα ερωτήματα που τίθενται από κάθε άνθρωπο που έχει απλό νου είναι, καλά δεν τους ήξεραν όλους αυτούς τόσο καιρό; Κανείς δεν ήξερε πώς παίρνουν δάνεια οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι μεγαλοκαρχαρίες; Πώς είναι δυνατόν; Και πώς περιμένουν να το πιστέψουμε; Γιατί όλοι ξέρουν πολύ καλά ότι αυτοί όλοι καθημερινά έκαναν παρέα με υπουργούς και πρωθυπουργούς, μιλούσαν στο τηλέφωνο, έπαιρναν έργα, έπαιρναν δάνεια, ήταν όλοι μαζί στις δεξιώσεις με τους πολιτικούς και τσούγκριζαν τα ποτήρια τους εις υγείαν των κορόιδων που πάντα πλήρωναν γιατί δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από πουθενά και δεν μπορούσαν να κρύψουν ούτε ένα ευρώ από τα εισοδήματά τους. Όλους αυτούς οι τράπεζες τους έδιναν συνεχώς δάνεια πολλών εκατομμυρίων, παρά το ότι δεν τα ξεπλήρωναν και έστελναν τα χρήματα σε διάφορες offshore και σε οικονομικούς παραδείσους. Και οι τράπεζες δεν έκαναν κανέναν έλεγχο στα οικονομικά τους στοιχεία, ενώ πολλές φορές τα δάνεια δίνονταν μετά από παρεμβάσεις υπουργών και πρωθυπουργών.

Κανείς από όλους αυτούς δεν μπήκε σε κανέναν Τειρεσία όπως γινόταν με τον απλό δανειολήπτη σε περίπτωση που καθυστερούσε να πληρώσει μία ή δύο δόσεις του δανείου του και μάλιστα όχι επειδή μπορούσε και δεν ήθελε, αλλά επειδή απλά δεν μπορούσε.

Τι θα κάνει τώρα λοιπόν η κυβέρνηση; Θα τους υποχρεώσει όλους αυτούς να δώσουν πίσω όλα τα χρήματα που άρπαξαν και θα τους επιρρίψει τις ποινικές ευθύνες ή θα τους παρακαλέσει να πληρώσουν ένα μικρό ποσό από όλα αυτά τα εκατομμύρια για να τους αφήσει μετά στην ησυχία τους να συνεχίσουν το θεάρεστο επιχειρηματικό τους έργο με νέα δάνεια;