Ιερώνυμος: “Η καύση της σορού αποτελεί δικαίωμα του καθενός”

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Η καύση της σορού αποτελεί δικαίωμα του καθενός, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι μία τέτοια επιλογή δεν συνάδει με τα «πιστεύω» της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Παράλληλα, μιλώντας στην τηλεόραση του Mega,  κατέστησε σαφές ότι τα αποτεφρωτήρια δεν θα πρέπει να λειτουργούν εντός των κοιμητηρίων.

Aναφορά έκανε και στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, διερωτώμενος «εάν ένα τέτοιο θέμα, που είναι προσωπική επιλογή κάποιων ανθρώπων, θα πρέπει να μπει στο οικογενειακό δίκαιο και να γίνει νόμος του κράτους».

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στην οικονομική κρίση, διευκρινίζοντας ότι πρώτα ήρθε η πνευματική και  η ηθική κρίση και στο τέλος η οικονομική. Εξαίροντας το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι «ο ελληνικός λαός φάνηκε τόσο γενναίος, τόσο δυνατός στο να προσφέρει, που όλοι τα “χάσαμε”. Δεν τα κάνει η Εκκλησία από μόνη της αυτά τα πράγματα. Απλώς τα διοργανώνει και τα παρακολουθεί».

Ειδική μνεία έκανε και στο προσφυγικό ζήτημα, το οποίο χαρακτήρισε ως «πρόβλημα του αιώνα». Αναλύοντας τα αίτια εκδήλωσης του φαινομένου, σημείωσε ότι «η πολιτισμένη Ευρώπη τους βομβάρδισε, τους έβγαλε από τα σπίτια τους και δημιούργησε όλο αυτό το ρεύμα» και κάλεσε την Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της.

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την κατασκευή τεμένους στην Αθήνα.  «Κάτω από το σημερινό καθεστώς, θα είναι αφέλεια να τρέξουμε, χωρίς να ξέρουμε ποιος θα το διοικεί. Χωρίς να ξέρουμε αν θα είναι χώρος προσευχής ή αν είναι τόπος διδασκαλίας και φονταμενταλιστικός» εξήγησε. Πάντως, κατέστησε σαφές ότι είναι δικαίωμα του καθενός να έχει έναν λατρευτικό χώρο για να τελεί τις θρησκευτικές του υποχρεώσεις.