Ινδονησία: Σε βλάβη του κινητήρα ενδέχεται να οφείλεται η συντριβή του αεροπλάνου

Το ινδονησιακό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη σε κατοικημένη περιοχή της πόλης Μεντάν προκαλώντας τον θάνατο 142 ανθρώπων ενδεχομένως να παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα του, ανακοίνωσε η Αεροπορία της χώρας σήμερα αλλά διέψευσε ότι το αεροσκάφος ήταν υπερφορτωμένο έπειτα από τις καταγγελίες ότι κάποιοι πολίτες είχαν πληρώσει για να ταξιδέψουν και αυτοί.

 

Το αεροσκάφος τύπου Hercules C-130 κατέπεσε την Τρίτη λίγο μετά την απογείωσή του από γειτονική αεροπορική βάση αφού εξερράγη προκαλώντας εκτεταμένη καταστροφή.

Ο υποστράτηγος της Αεροπορίας Άγκους Ντουί Πουτράντο, διοικητής των επιχειρήσεων της Αεροπορίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι από τις πρώτες ενδείξεις προκύπτει πως το ηλικίας 51 ετών αεροσκάφος δεν είχε καταφέρει να αναπτύξει αρκετή ταχύτητα όταν άρχισε να δυσλειτουργεί ένας από τους τέσσερις κινητήρες του.

“Υπάρχει μία πιθανότητα ένας έλικας να σταμάτησε να λειτουργεί. Πετώντας με μικρή ταχύτητα, το αεροπλάνο έκλινε προς τα αριστερά και χτύπησε σε πυλώνα κεραίας”. Ο ίδιος είπε ότι ο πιλότος είχε ζητήσει να επιστρέψει στη βάση λίγο μετά την απογείωση και πρόσθεσε: “Σημαίνει ότι υπήρχε πρόβλημα”.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αεροπλάνο είχε πάρει κλίση και από αυτό έβγαινε μαύρος καπνός λίγο πριν καταπέσει σε ένα ινστιτούτο μασάζ και ένα ξενοδοχείο σε κατοικημένη περιοχή.

Ωστόσο, ο Πουτράντο διέψευσε ότι το αεροσκάφος ήταν υπερφορτωμένο μετά τις επανειλημμένες ανανεώσεις προς τα πάνω της λίστας των επιβατών από την Αεροπορία, γεγονός που προκάλεσε κατηγορίες ότι πολίτες πλήρωσαν για να επιβιβαστούν παραβιάζοντας έτσι τους στρατιωτικούς κανονισμούς.

“Είναι απίθανο ένα πρόβλημα υπερφόρτωσης”, είπε ο διοικητής και πρόσθεσε ότι το Hercules μπορεί να μεταφέρει 12,5 τόνους, αλλά ότι οι επιβαίνοντες σε αυτή την πτήση εκτιμάται ότι ζύγιζαν περίπου οκτώ τόνους. Σε αυτό επέβαιναν 122 άνθρωποι, κυρίως στρατιώτες και γυναίκες και οι οικογένειές τους, ενώ τα υπόλοιπα θύματα εκτιμάται ότι βρίσκονταν στο έδαφος.

Οι συγγενείς ορισμένων θυμάτων από μη στρατιωτικές οικογένειες έχουν δηλώσει ότι οικείοι τους πλήρωσαν από 52 ως 75 δολάρια για να ταξιδέψουν με το αεροσκάφος. Ο στρατός αρνείται ότι δέχτηκε χρήματα και δεσμεύτηκε να ερευνήσει.