ΗΠΑ: Αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία

Στους δέκα έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ημέρες το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ ενώ εκφράζονται φόβοι και για πλημμύρες σε ορισμένες από τις πιο «λευκές» περιοχές.

 

Το χιόνι δεν υποχωρεί ακόμη αισθητά κατά τα διαλείμματα ηλιοφάνειας στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, αλλά οι κάτοικοι ετοιμάζονται για νέες δυσκολίες από το ασυνήθιστα σφοδρό για την εποχή χτύπημα του χειμώνα καθώς υπάρχουν φόβοι για πλημμύρες σε ορισμένες από τις πιο «λευκές» περιοχές.

 

Στην κακοκαιρία αποδίδονται μέχρι στιγμής δέκα θάνατοι, οι περισσότεροι από έκθεση στο κρύο ή δυστυχήματα λόγω του χιονιού.

 

Τα μεγαλύτερα προβλήματα συνεχίζουν να εντοπίζονται στο Μπάφαλο, στο δυτικό τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Επιπλέον, σε άλλες περιοχές οι προβλέψεις για επερχόμενη βροχόπτωση καλλιεργούν ανησυχίες για πλημμύρες.

 

Μετά από τρεις ημέρες, το χιόνι φτάνει τα 2,4 μέτρα, ενώ σε ορισμένα σημεία της πολιτείας το ύψος μεγάλωνε μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής.

 

Σε άλλο σημείο της ίδια πολιτείας, στέγη κατέρρευσε εξαιτίας του βάρους του χιονιού. Μεταξύ κατοίκων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας ασταθών στεγών (όπως σε τροχόσπιτα) ήταν και οι ηλικιωμένοι οίκου ευγηρίας, το προσωπικό του οποίου είχε παρατηρήσει πως η οροφή λύγιζε.

 

Στο αποκορύφωμα του κύματος ψύχους, εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες είχαν καταγραφεί μέχρι και τη Φλόριντα στα νότια. Σε αντιδιαστολή, η Αλάσκα -που τέτοιες εποχές έχει ήδη ντυθεί στα λευκά- είναι σπάνια… στεγνή από χιόνι.