ΗΠΑ: Η Μόσχα δεν υπέβαλε στο Πεντάγωνο σχέδιο πτήσης του ρωσικού μαχητικού

usa-flagΗ Ρωσία δεν είχε δώσει στον στρατό των ΗΠΑ το σχέδιο πτήσης του βομβαρδιστικού της πριν το καταρρίψει καταδιωκτικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται ως έναν βαθμό μετά την κατάρριψη του Σουχόι Su-24, υπονοώντας ότι οι Αμερικανοί ενδέχεται να είχαν δώσει λεπτομερή ρωσικά επιχειρησιακά στην τουρκική πολεμική αεροπορία εκ των προτέρων. Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στη Μόσχα την Πέμπτη ο Πούτιν είχε τονίσει πως «πληροφορήσαμε τους Αμερικανούς εταίρους μας» για το πότε και το πού θα επιχειρούσαν τα ρωσικά μαχητικά. Ήταν «ακριβώς» τότε που ένα καταδιωκτικό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε το ρωσικό αεροσκάφος, πρόσθεσε.

«Εγείρεται το ερώτημα: Γιατί δώσαμε αυτές τις πληροφορίες στους Αμερικανούς;» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει επίσημα ως τώρα τις πααπάνω αναφορές του Πούτιν. Στο παρελθόν είχε αναγνωρίσει πως η Ρωσία δίνει βασικές ειδοποιήσεις στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σχετικά με ορισμένες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα πριν από την εκτόξευση πυραύλων Κρουζ την 17η Νοεμβρίου.

Αυτού του είδους η ενημέρωση έχει στόχο την αποφυγή μιας σύγκρουσης από ατύχημα ανάμεσα στους άλλοτε ψυχροπολεμικούς αντιπάλους που διεξάγουν παράλληλες εκστρατείες αεροπορικών πληγμάτων εντός της επικράτειας της Συρίας.

Οι δύο Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν ωστόσο ότι η Μόσχα δεν είχε διαβιβάσει στο Πεντάγωνο αναλυτικά δεδομένα για τις ρωσικές επιχειρήσεις, όπως άφησε να εννοηθεί ο Πούτιν. Το εύρος της επικοινωνίας ανάμεσα στους στρατούς των ΗΠΑ και της Ρωσίας πριν από το επεισόδιο και μετά από αυτό δεν είναι γνωστό.