Υπό πίεση η κυβέρνηση λόγω προσφυγικού

ΦΩΤΟ: REUTERS/MARKO DJURICA

ΦΩΤΟ: REUTERS/MARKO DJURICA

Ειδομένη, Πειραιάς, συμφωνία Ε.Ε – Τουρκίας και η πολιτική της γείτονος στο Αιγαίο συνιστούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα πρόβλημα της κυβέρνησης, παρά το αυριανό «διάλειμμα» με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη.

Την πίεση που ασκεί στην κυβέρνηση το προσφυγικό-μεταναστευτικό επιτείνει ο φόβος ενός «τυχαίου» γεγονότος, αφού με 5.000 ανθρώπους στο λιμάνι του Πειραιά, 12.000 στην Ειδομένη και 30.000 και πλέον διάσπαρτους ανά την επικράτεια, πολλές φορές σε χώρους που δεν προσφέρουν ούτε τα στοιχειώδη, ουδείς μπορεί να αποκλείσει στο άμεσο μέλλον ένα συμβάν που θα φέρει στην επιφάνεια το πρόβλημα με τον πλέον δραματικό τρόπο.

Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία εντός της εβδομάδας θα είναι έτοιμα και άλλα 11 κέντρα προσωρινής διαμονής όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να μεταφέρει όσους βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Ειδομένη. Ωστόσο όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, με τις φήμες για άνοιγμα των συνόρων και τον «εμφύλιο» μεταξύ προσφύγων και μεταναστών, δείχνει πόσο δύσκολο είναι να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί να εγκαταλείψουν τον πρόχειρο καταυλισμό.

Όμως το πιο «δύσκολο» για την κυβέρνηση πρόβλημα είναι η στάση της Τουρκίας, η οποία αφενός δεν δείχνει διατεθειμένη να «τρέξει» τη συμφωνία – άλλωστε κωλυσιεργούν και πολλά κράτη-μέλη -, αφετέρου με διαρκή προσκόμματα επί της ουσίας αδρανοποιεί την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Επίσης η τουρκική πλευρά δεν έχει ακόμα δεχθεί επιστροφές προσφύγων ώστε να ενεργοποιηθεί και η συμφωνία «ένας για έναν».

Το πρόβλημα επέτειναν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, θα αποτελέσουν πρώτης τάξεως άλλοθι για ορισμένα κράτη-μέλη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ώστε να μην εφαρμόσουν τη συμφωνία.

Τα ίδια στελέχη αναφέρονται στο ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση για οικονομική συνεισφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων από τα κράτη εκείνα που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες, αλλά και αυτό το μέτρο είναι αμφίβολο αν θα φέρει αποτελέσματα.

Το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, πέρα από το σκέλος της διαχείρισης όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι εντός των συνόρων -με τα γνωστά προβλήματα και καθυστερήσεις- εξαρτάται αποκλειστικά από τις διαθέσεις των κρατών-μελών και των Τούρκων για την εφαρμογή μιας συμφωνίας, την οποία η ίδια χαιρέτισε ως ένα σημαντικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

Πηγή: Ναυτεμπορική