Ιράκ: 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

Οι εχθροπραξίες που μαίνονται στο Ιράκ μετά την έφοδο που έχουν εξαπολύσει οι σουνίτες αντάρτες έχουν αναγκάσει περίπου 600.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και απειλούν τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της ιρακινής κοινωνίας, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

 

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την εκτίμηση ενώπιον των δημοσιογράφων στη Βαγδάτη ότι η εκτόπιση του πληθυσμού είναι ανησυχητική, καθώς απειλεί να οδηγήσει σε μια «ομογενοποίηση των εδαφών» με τις κοινότητες «των σιιτών και των σουνιτών να ζουν χωριστά».

 

Την 9η Ιουνίου ένας συνασπισμός δυνάμεων των οποίων ηγείται η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εξαπέλυσε μια αστραπιαία επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας κατέλαβε μεγάλες περιοχές στα βόρεια, τα κεντρικά και της δυτικά της χώρας.

 

Οι πληθυσμοί των σιιτών εγκατέλειψαν μαζικά αυτές τις περιοχές και φοβούνται πλέον ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στην πόλη τους ή το χωριό καταγωγής τους.

 

Την ίδια ώρα πολλοί σουνίτες που ζουν σε περιοχές με μικτό πληθυσμό έχουν οργανωθεί σε ένοπλες ομάδες λόγω του φόβου τους για τους πολιτοφύλακες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι σιίτες.

 

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες αυτή η τάση θα μπορούσε να φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όλες τις μειονότητες του Ιράκ—τους χριστιανούς, τους Τουρκομάνους, τους Γεζίντι, τους Σαμπάκ.

 

«Η διατήρηση της (εθνοτικής και θρησκευτικής) ποικιλομορφίας είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο για την ειρήνη, για το μέλλον και για την ανοικοδόμηση της χώρας», υπογράμμισε ο ίδιος.

 

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες 600.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την κατάληψη από τους αντάρτες της Μοσούλης, τη δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ με πληθυσμό 2 εκατ. κατοίκων πριν από την επίθεση.

 

Περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες που μαίνονται από τον Ιανουάριο στη δυτική επαρχία αλ Άνμπαρ.

 

Ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει φθάσει τα 2 εκατομμύρια στο Ιράκ, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της βίας.