Ήρθε και η σειρά των αγροτών

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Νόμιζαν οι αγρότες ότι επειδή συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και πήραν τις υποσχέσεις του, ότι μπορούν να γυρίσουν ήσυχοι στα χωράφια τους και στις υποχρεώσεις τους. Αλλά λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Κι αυτός δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον ασφαλιστικό τους φορέα. Τον ΟΓΑ. Τον ίδιο φορέα που μέχρι τώρα ήταν ο φίλος με την κατανόηση, που έσπευδε να βοηθήσουν με ένα φιλικό χτύπημα στη πλάτη, και η μόνη βοήθεια που πρόσφερε στους αγρότες δεν ήταν άλλη από αυτά που ο αγρότης δικαιούνταν και πλήρωνε από τη στιγμή που ξεκίνησε να δουλεύει στα χωράφια, πολλές φορές από πολύ μικρή ηλικία. Και τώρα ο ΟΓΑ δείχνει τα δόντια του στους αγρότες που είχαν την ατυχία ή ακόμη και την αθωότητα να πέσουν στην ανάγκη του. Γιατί τώρα, ο ΟΓΑ, αυτός που επί τόσα χρόνια – και κυρίως τα καλά χρόνια – εισπράττει τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, ο παλιός αγαπημένος φίλος τους, απειλεί 71.000 Έλληνες αγρότες, με ηλεκτρονικές κατασχέσεις των τραπεζικών τους λογαριασμών. Μια κανονική ληστεία δηλαδή. Αλλά δεν γίνεται με όπλο, ούτε κατά πρόσωπο. Γίνεται με δειλία, όπως κάνουν όλοι αυτοί οι υπάλληλοι κρυμμένοι πίσω από τα γραφεία τους, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν ανθρώπους της πραγματικής δουλειάς και του πραγματικού μόχθου.

Αγρότες με οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, καθώς, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΓΑ δεν έσπευσαν να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, κινδυνεύουν να βρεθούν στη »μαύρη» λίστα του ΟΓΑ. Στους οφειλέτες αρχικά αποστέλλεται η πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών και εφόσον δεν ανταποκριθούν ξεκινά η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης. Το «φέσι» στον ΟΓΑ φτάνει τα 745 εκατ. ευρώ και ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 350.000 αγρότες. Στη γεμάτη προσδοκίες ρύθμιση των 100 δόσεων από τους 37.000 αγρότες που είχαν ενταχθεί, παραμένουν 16.000. Η Διοίκηση του ΟΓΑ έδωσε προ ημερών παράταση προθεσμίας πληρωμής εισφορών και δόσεων των ρυθμίσεων.

Αλλά ποιος αγρότης έχει πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθεί; Το εξέτασε αυτό ο ΟΓΑ που επί τόσα χρόνια εισέπραττε τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Εξέτασε ο ΟΓΑ ποιοι πληρώνουν και ποιοι δεν πληρώνουν; Κυνήγησε ποτέ όλους αυτούς τους μεγαλοαγρότες, τους αγροτοσυνδικαλιστές, που πάντα τα είχαν καλά με τα κόμματα και ξεσηκώνουν τους απλούς ανθρώπους του μόχθου για να κερδίσουν προσωπικό όφελος και προβολή, ενώ ουσιαστικά δεν κάνουν τίποτα για τα συμφέροντα των αγροτών; Πού είναι τώρα οι αγροτοσυνδικαλιστές που τους έχουν ανάγκη οι αγρότες, να πάνε στον ΟΓΑ και να τους βοηθήσουν να τους αρπάξει ο ίδιος τους ο ασφαλιστικός φορέας τους τις συντάξεις τους; Πού ήταν οι αγροτοσυνδικαλιστές όταν οι απλοί αγρότες προσπαθούσαν και προσπαθούν ακόμη να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις τράπεζες και να διαβάσουν και να καταλάβουν τις αμέτρητες εγκυκλίους και συμβάσεις που τους βάζουν μπροστά τους και τους πιέζουν να υπογράψουν για να μην χάσουν το σπίτι τους ή το χωράφι τους; Πότε βγήκαν οι αγροτοσυνδικαλιστές να προειδοποιήσουν τους αγρότες ότι αν τους πάρει το χωράφι ένα distress fund αυτό θα αποφασίζει για το τι θα καλλιεργήσει ο αγρότης στο χωράφι του, αλλιώς δεν θα του δώσει δάνειο. Είπαν ποτέ οι αγροτοσυνδικαλιστές ότι σε λίγο καιρό τα distress funds θα μετατρέψουν τους απλούς αγρότες σε ενοικιαστές των χωραφιών τους, τα οποία θα πληρώνουν, θα τα δουλεύουν, αλλά τα distress funds θα αποφασίζουν για  το μέλλον των ίδιων τους των χωραφιών;