Ισχυρή έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Υλικές ζημιές προκάλεσε η έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στις 03.35 στην είσοδο των γραφείων του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στην οδό Ξενοφώντος 5, στο Σύνταγμα.

Είχαν προηγηθεί προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στο «Βήμα» και την Εφημερίδα των Συντακτών. Ο άγνωστος που τηλεφώνησε ενημέρωσε για την επικείμενη έκρηξη δίνοντας χρονικό περιθώριο 40 λεπτών: «Σε σαράντα λεπτά θα εκραγεί βόμβα στον ΣΕΒ, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Προσέξτε, δεν είναι φάρσα».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε σάκο που αφέθηκε έξω από το κτήριο και ενεργοποιήθηκε λίγα λεπτά μετά την πάροδο του 40λεπτου.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η Αντιτρομοκρατική, ενώ στο σημείο βρίσκονται άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών. Η περιοχή είναι αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία συγκεντρώνει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας που είναι τοποθετημένες στην περιοχή, ώστε να εξεταστεί εάν έχει καταγράφει η πορεία και η διαφυγή αυτών που τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Στο κτήριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδινές ώρες. Επίσης, δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιτήρηση της οδού το βράδυ παρά το γεγονός ότι στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Επίσημη αντίδραση από τον ΣΕΒ αναμένεται αργότερα, καθώς η διοίκησή του αναμένει την επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Ξανά στόχος, πέντε χρόνια μετά από εμπρηστική επίθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα γραφεία του ΣΕΒ είχαν γίνει στόχος εμπρηστικής επίθεσης, ακριβώς πέντε χρόνια πριν, στις 23 Νοεμβρίου 2010, απο την οργάνωση «Μηδενική ανοχή».

Στην προκήρυξη με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη η οργάνωση σημείωνε χαρακτηριστικά: «Μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον της κοινωνίας βρίσκεται σε εξέλιξη εκ μέρους των εξουσιαστών και των κάθε λογής παρατρεχάμενών τους. Ακόμα και τα τελευταία προσχήματα ‘κοινωνικής ευαισθησίας’ αλλά και παραχωρήσεων καταρίπτονται με ρυθμούς ντόμινο… Είναι γνωστός ο ρόλος του Σ.Ε.Β. Χέρι-χέρι με το κράτος ενάντια σε όλους μας. Από κοντά και τα διάφορα επιμελητήρια, φορείς, σύλλογοι, κλπ.»

Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν όλα τα βίντεο με οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες της περιοχής, οι οποίες πιθανόν να έχουν καταγράψει τους δράστες της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν μάρτυρες που μπορεί να έχουν δει κάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπάρχει μαρτυρία εργαζόμενου στην περιοχή, ο οποίος αναφέρει πως είδε πριν την έκρηξη δύο άτομα να περνούν από την οδό Ξενοφώντος και εξετάζεται αν έχουν σχέση με την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο σάκος με τον εκρηκτικό μηχανισμό είχε τοποθετηθεί σε εσοχή, στην είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ.

Η έρευνα στον τόπο της έκρηξης συνεχίζεται από τα συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας για υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού ή άλλα στοιχεία.

Ένα ερώτημα που προκύπτει μετά τη βομβιστική ενέργεια, αφορά στα μέτρα φύλαξης της περιοχής. Σημειώνεται ότι απέναντι από τον ΣΕΒ βρίσκεται το κτήριο της Κυπριακής Πρεσβείας, αλλά δεν υπήρχε αστυνομική φρουρά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είχε δώσει εντολές να φυλάσσονται όλες οι πρεσβείες, αλλά στο κτήριο της Κυπριακής Πρεσβείας υπήρχε φρουρός αστυνομικός έως τις 23:00 το βράδυ.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ανώτατος αξιωματικός, στην περιοχή υπάρχει όλο το 24ωρο επιτήρηση από περιπολίες ασφάλειας και τάξης, αλλά το βράδυ δεν είναι εφικτό να υπάρχει μόνιμη φρουρά, λόγω έλλειψης προσωπικού και διατίθενται αστυνομικοί σε πρεσβείες και υπηρεσίες «υψηλής επικινδυνότητας», ή αν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την πλευρά τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ