Ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ

Tα έσοδα από μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής θα αποτελέσουν τη λύση για την άρση της επιβολής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Αυτήν την εκτίμηση έκανε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, χτες τονίζοντας ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε ως κυβέρνηση στο πλαίσιο των ισοδυνάμων. Δεν θέλουμε να καταφύγουμε στην εύκολη λύση μετακύλισης σε άλλους τομείς του βάρους μίας φορολογίας».

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι ο ΦΠΑ 23% είναι ένα ζήτημα που πλήττει όχι τους εύπορους πολίτες αλλά τη λαϊκή οικογένεια, τα φροντιστήρια στις γειτονιές και ένα σύνολο φορέων που συγκροτούν το πλαίσιο της παράλληλης ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, τόσο οι φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης όσο και οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία ζήτησαν χτες από την κυβέρνηση να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και να μην επιβάλει το μέτρο.

Συνέντευξη Τύπου
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ιδιωτικών Σχολείων τόνισαν ότι: «Είναι εντελώς λάθος η εντύπωση ότι είμαστε πλούσιοι επειδή στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικό σχολείο. Στα 85.000 παιδιά που φοιτούν στα ιδιωτικά, υπάρχει ένα 10-15% που προέρχονται από πλούσιες οικογένειες. Για τους περισσότερους από εμάς, το ιδιωτικό σχολείο είναι μονόδρομος και όχι πολυτέλεια».

Οι εκπρόσωποι των γονέων δήλωσαν ότι η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εκτός των προβλημάτων, που θα δημιουργήσει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, θα έχει επιπτώσεις και στο κράτος, καθώς το «λουκέτο» σε πολλές σχολικές μονάδες θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα λόγω της απώλειας φορολογικών εσόδων και της αδυναμίας των δημόσιων σχολείων να υποδεχθούν τους χιλιάδες μαθητές που θα αποχωρήσουν από τα ιδιωτικά σχολεία.

Πηγή: Έθνος