Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, η πρώτη από το τέλος του πολέμου

Ισραηλινά αεροπλάνα εξαπέλυσαν επίθεση κατά βάσης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση μιας ρουκέτας. Πρόκειται για την πρώτη αεροπορική επιδρομή από το τέλος του πολέμου τον Αύγουστο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας δήλωσε πως η επίθεση, η πρώτη των ισραηλινών δυνάμεων μετά την κατάπαυση του πυρός που εγκαθιδρύθηκε τον Αύγουστο έπειτα από έναν πόλεμο 50 ημερών ανάμεσα στα δύο μέρη, δεν είχε θύματα.

 

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ βομβάρδισε βάση της Χαμάς στην περιοχή Χαν Γιουνίς.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, ανέφερε σε ανακοίνωση πως «η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είναι υπεύθυνη για την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτή».

 

Την Παρασκευή, ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Γάζα έπεσε σε αλάνα στο νότιο Ισραήλ χωρίς να προκαλέσει υλικές ζημιές ή θύματα, διευκρίνισε η ισραηλινή αστυνομία.

 

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, το οποίο κυβερνά τη λωρίδα της Γάζας, δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, η οποία είναι το τρίτο σοβαρό επεισόδιο μετά το τέλος των μαχών μεταξύ των δύο πλευρών, το περασμένο καλοκαίρι.

 

Η Χαμάς και το Ισραήλ υπέγραψαν στις 26 Αυγούστου με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου μια κατάπαυση του πυρός που έβαλε τέλος σε 50 ημέρες πολέμου που στοίχισαν τη ζωή σε 2.140 Παλαιστινίους και 73 Ισραηλινούς. Οι περισσότεροι των ισραηλινών νεκρών ήταν στρατιώτες.