Ιταλία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της χώρας Ναπολιτάνο

Εντός ολίγων ωρών ο 89χρονος Ναπολιτάνο θα υπογράψει την επίσημη επιστολή της παραίτησής του και θα αφήσει το Προεδρικό Μέγαρο Κουιρινάλε, μετά από 9ετή θητεία.

 

Η παραίτηση του Ναπολιτάνο πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του ήταν αναμενόμενη, καθώς και ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι η προχωρημένη του ηλικία τον δυσκολεύει στην εκπλήρωση των καθηκόντων του.

 

Αμέσως μετά την παραίτησή του, θα ξεκινήσει και επισήμως η κούρσα της διαδοχής, ενώ ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέρο Γκράσο θα εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του Προέδρου της Δημοκρατίας, μέχρι να αναλάβει ο διάδοχος του Ναπολιτάνο.

 

Τα σενάρια για το ποιος θα πάρει την σκυτάλη στο Προεδρικό Μέγαρο, δίνουν και παίρνουν τους τελευταίους μήνες και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, καλείται να παίξει ρόλο ρυθμιστή σε ένα «παιχνίδι» ευαίσθητων πολιτικών ισορροπιών.

 

Όπως έχει δηλώσει, επιθυμεί να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία για τον διάδοχο του Ναπολιτάνο, με την δική του παράταξη (το Δημοκρατικό Κόμμα) αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους.

 

Ωστόσο, η ψηφοφορία για την εκλογή του επόμενου Προέδρου θεωρείται απρόβλεπτη και ορισμένοι αναλυτές τους οποίους επικαλείται το Reuters, θεωρούν ότι ο Ρέντσι ίσως επιλέξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόσωπο ευρείας αποδοχής.