Ήττα του Εθνικού Μετώπου της Λε Πεν στη Γαλλία «δείχνουν» τα exit polls

ΦΩΤΟ:REUTERS

ΦΩΤΟ:REUTERS

Ήττα του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λε Πεν και νίκη του κεντροδεξιού κόμματος του Νικολά Σαρκοζί προμηνύουν τα exit polls στη Γαλλία, μετά το «κλείσιμο» της κάλπης στο β’ γύρο των περιφερειακών εκλογών.

Συγκεκριμένα, το ακροδεξιό κόμμα της Λε Πεν φαίνεται πως χάνει όλες τις σημαντικές περιφέρειες, στις οποίες προηγούταν στον α’ γύρο τον εκλογών.

Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτή την εξέλιξη διαδραμάτισε η απόσυρση των σοσιαλιστών υποψήφιων και η έκκληση του προέδρου Ολάντ για στήριξη του κεντροδεξιού κόμματος ως «ανάχωμα» στην επέλαση της Λε Πεν.

Στη βόρεια περιοχή, οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί κερδίζουν το 57,5% των ψήφων έναντι 42,5% του Εθνικού Μετώπου. Στα νοτιοανατολικά, όπου υποψήφια είναι η ανιψιά της Λε Πεν, Μαριόν, ο κεντροδεξιός υποψήφιος προηγείται με 54,5%.

Η συμμετοχή και στις δύο περιφέρειες υπερβαίνει το 61% – σημαντικά αυξημένη έναντι του πρώτου γύρου. Στα ανατολικά, η κεντροδεξιά προηγείται με 48,4% έναντι 36,4% του Εθνικού Μετώπου.

Εάν επιβεβαιωθούν τα προαναφερθέντα ποσοστά, τότε θα πρόκειται για μία μεγάλη ήττα της Λε Πεν, η οποία προσδοκούσε στην «κατάκτηση» αρκετών περιφερειών. Τα επίσημα αποτελέσματα για τις 13 περιφέρειες αναμένονται αργά το βράδυ.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο προηγούταν σε έξι περιφερειες, η κεντροδεξιά σε τέσσερις και οι σοσιαλιστές σε τρεις.