Κ. Ζέρβας: Εμείς δεν θα διχάσουμε την πόλη! Δεν θα την εκμεταλλευτούμε

«Οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά, και παράλληλα να στραφούμε στην ίδια την πόλη, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της» ανέφερε στην ομιλία του στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ζήτησε να υπάρχει συγκρότηση και σύνεση, να υπάρχει τεκμηριωμένη συμπολίτευση και εποικοδομητική αντιπολίτευση. «Δεν έχουμε το αλάθητο και δε θα αποφεύγουμε ποτέ τις αναγκαίες διορθώσεις στις εισηγήσεις μας. Η πόλη όμως πρέπει να πάει μπροστά, να μη χάσει καμία ευκαιρία. Πρέπει να αφήσει πίσω της όλα όσα την έχουν πληγώσει, όλα όσα την έχουν καθηλώσει, όλα όσα την οδήγησαν σε ήττες και χαμένες ευκαιρίες. Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συζητάμε, να σχεδιάζουμε, να συνθέτουμε,να αποφασίζουμε και να υλοποιούμε. Να καλύψουμε το χαμένο έδαφος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Εμείς δεν ήρθαμε για να διχάσουμε την πόλη. Αυτές οι πρακτικές άφησαν πληγές στο σώμα της πόλης. Και το κυριότερο: Σε αυτούς τους στενόμυαλους διχασμούς οφείλεται η υστέρησή της. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερβούμε τους διχασμούς» τόνισε ο Κ. Ζέρβας.

«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα»

«Δεν μηδενίζουμε το έργο κανενός όμως οφείλουμε στο λαό της Θεσσαλονίκης μερικές αλήθειες για το πώς βλέπουμε εμείς τα πράγματα» ανέφερε αρχικά ο Κ. Ζέρβας.

–   Αλήθεια πρώτη: Δεν είμαστε οπαδοί του «παραλάβαμε καμένη γη» όμως ούτε η «αγιοποίηση των πάντων» ωφελεί την πόλη. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ ενδεικτικά σε ορισμένα παραδείγματα.

Α.   Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει ασφαλιστική ενημερότητα.
Β.   Οι υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται σε 3 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που στα ταμεία υπάρχουν λιγότερα χρήματα.
Γ.   Υπάρχει αποθεματικό 21 εκ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη που όμως δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Δ.   Πολλά έργα, που έχει δοθεί η εντύπωση πως είναι τετελεσμένα ή πως βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Για παράδειγμα το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που και εμείς το θέλουμε και θα το στηρίξουμε -το λέω αυτό ρητά- , βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί πολλή δουλειά ώστε να μπει στις ράγες υλοποίησης. Υπάρχουν αρκετά ζητήματα που πρέπει να λυθούν για να προχωρήσει παρά τη στρεβλή εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

–          Αλήθεια δεύτερη: Θα δώσουμε βαρύτητα στην καθημερινότητα γιατί ακούμε τη φωνή της πόλης και της λογικής. Εισάγαμε στο δημόσιο διάλογο της πόλης την έννοια της ευταξίας, μια έννοια ομπρέλα που περιλαμβάνει και την καθαριότητα, και το διπλοπαρκάρισμα, και την περιποίηση του πρασίνου και τον φωτισμό. Φιλοδοξώ να είμαι ένας δήμαρχος καταρχήν επαρκής για τα βασικά – θα κρατά την πόλη του καθαρή, νοικοκυρεμένη, ασφαλή, λειτουργική και αισθητικά όμορφη. Αυτή είναι η βάση, το θεμέλιο της διοίκησής μας.

–    Αλήθεια τρίτη: Θα αξιοποιήσουμε ορθολογικά τους πόρους και θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε εξοικονόμηση και ανακατεύθυνση με στόχο την ωφέλεια των πολλών. Είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, καθώς μπορούμε να αναζητήσουμε πόρους και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουμε τους υπάρχοντες με τρόπο πιο αποδοτικό.

–   Αλήθεια τέταρτη: Μετρήσιμα, απτά αποτελέσματα και όχι άυλες επιτυχίες κενές περιεχομένου. Λιγότερες «δημόσιες σχέσεις», λιγότερες δηλώσεις και ατάκες και περισσότερα και καλύτερα αποτελέσματα στην πράξη

–   Αλήθεια πέμπτη: Δεν ερχόμαστε ως πεφωτισμένη ηγεσία που θα επιβάλει μία και μόνη οπτική για τα πράγματα, αλλά ως μία σύγχρονη διοίκηση του 21ουαιώνα που έχει κατανοήσει τόσο τα καθημερινά ζητήματα όσο και τις προκλήσεις. Θέλουμε τους Θεσσαλονικείς συμμέτοχους σε αυτόν τον αγώνα. Τους θετικούς καρπούς των προσπαθειών θα τους απολαύσουμε όλοι μαζί – και οι σημερινοί αλλά και οι αυριανοί κάτοικοι της πόλης.


–   Αλήθεια έκτη και τελευταία: Κάθε σχέδιο, κάθε προγραμματική πολιτική πρόταση οφείλει να έχει προτεραιότητες και ιεραρχήσεις. Και το δικό μας σχέδιο τις έχει.

Οι προτεραιότητές της νέας διοίκησης

Εν είδει προγραμματικών δηλώσεων ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης έβαλε και τις επικεφαλίδες των προτεραιοτήτων της νέας διοίκησης του δήμου.

Καθαριότητα: πρώτο μέλημά μας μία πόλη καθαρή. Για να το πετύχουμε βελτιώνουμε τη διαχείριση, το management και απαντάμε άμεσα στις επείγουσες ανάγκες. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα την ενίσχυση του στόλου και εισάγουμε κριτήρια αποτελεσματικότητας. Έχουμε ήδη απτά παραδείγματα: κατεβάσαμε όλες τις παράνομες αφίσες, συλλέγουμε τα ογκώδη αντικείμενα σε χρόνο άμεσο, ανταποκρινόμαστε στα αιτήματα των πολιτών χωρίς καθυστερήσεις.

Παιδεία: Κινητοποιούμαστε, διεκδικούμε, καταγράφουμε και επιλύουμε το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης. Πρώτα και πάνω από όλα επαρκή, ασφαλή και κατάλληλακτίρια. Μεταφέραμε το Πειραματικό Σχολείο που δεν είχε στέγη στην παλιά Οικοκυρική Σχολή, στην οδό Εγνατίας. Ένα πρόβλημα που το βρήκαμε μπροστά μας, το λύσαμε σε ελάχιστο χρόνο.

Υποδομές: ολοκλήρωση μεγάλων υποδομών, όχι νέες καθυστερήσεις, όχι χαμένες ευκαιρίες. Διεκδίκηση για λογαριασμό της Θεσσαλονίκης του μεριδίου που της αναλογεί από τον εθνικό σχεδιασμό. Θα βάλουμε τέρμα σε μία παράδοση που ήθελε την πόλη απούσα από τα τραπέζια του σχεδιασμού των υποδομών του μέλλοντος αλλά και να αυτοαναιρείται στα μεγάλα πλάνα. Και Μετρό και νέος βιώσιμος ΟΑΣΘ, και ανάπλαση της ΔΕΘ και ανάπλαση του γηπέδου του ΠΑΟΚ, και ανάπλαση – επιτέλους!- της πλατείας Διοικητηρίου -εμβληματική για τον τρόπο που αντιμετώπιζε η πόλη τα θέματά της τα προηγούμενα χρόνια-. Η λίστα είναι μακρά, δεν μπορεί να περιμένει!

Πολιτισμός: Προτεραιότητά μας για τον πολιτισμό είναι η αποφυγή της πολυδιάσπασης των δυνάμεων και των πόρων –αυτό θα το δείξουμε σύντομα μέσα από τη συνεργασία μας με τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης που είναι αρκετοί και σημαντικοί σε πανελλήνιο επίπεδο. Στόχος μας οι πολιτιστικές δράσεις να αφήνουν καλλιτεχνικό και, συνάμα, οικονομικό αποτύπωμα στην πόλη.

Ασφάλεια: Το πρόβλημα είναι μείζον, δεν αφορά μόνο τη Θεσσαλονίκη, έχει να κάνει εν πολλοίς με την αστυνόμευση. Στόχος μας είναι η καθημερινή συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ, αλλά και ο επαρκής φωτισμός παντού, που σύμφωνα με έρευνες και μελέτες, μειώνει δραστικά την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα. Ήδη λύσαμε ένα μεγάλο πρόβλημα φωτισμού που κρατούσε καιρό, στην Ικτίνου. Όπου δεν υπάρχουν νεκρές ζώνες, ξενοίκιαστα καταστήματα, γκετοποιημένες περιοχές και η πόλη σφύζει από ζωή και κίνηση, ο χώρος που μένει για το έγκλημα και την παράβαση μειώνεται.

Κοινωνική πολιτική: Οι δήμοι εδώ και χρόνια ασκούν κοινωνική πολιτική και στόχος είναι να εκμεταλλευτούμε την εγγύτητα που καταστατικά χαρακτηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον πολίτη ώστε να φτάσουμε σε όσους έχουν πραγματικό πρόβλημα. Μέλημά μας βέβαια οι προνοιακές πολιτικές να πατάν σε σταθερά οικονομικά για να μην χαρακτηρίζονται από αποσπασματικότητα και περιοδικότητα.

Κυκλοφοριακό – μετακινήσεις: Χωρίς αξιόπιστα μέσα μεταφοράς, χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς και καθημερινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, η πόλη θα συνεχίσει να χάνει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ.  Από τις πρώτες κιόλας ημέρες βγάλαμε το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας στο δρόμο και ήδη τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τσιμισκή, Λ. Νίκης και από σήμερα και η Δωδεκανήσου καθαρίζουν από διπλοπαρκαρισμένα και παρανόμως σταθμευμένα. Με συνεχείς ελέγχους που αποδίδουν καρπούς, παίρνουμε πίσω τους δρόμους και τα πεζοδρόμια υπέρ της κυκλοφορίας και υπέρ των πεζών.

Ταυτόχρονα ο δήμος ζητά την καθημερινή παρέμβαση της Τροχαίας έως ότου επανασχεδιάσουμε το χάρτη των αστικών μετακινήσεων.

Αδέσποτα: Εκπονούμε σχέδιο και φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε πόρους ώστε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Προσπαθούμε ήδη για άμεσες παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα στην πράξη ενώ θα προσπαθήσουμε εντός της τετραετίας να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.

Ψηφιακή μετάβαση και smartcity: Η πόλη που φιλοδοξεί να μετατραπεί σε οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό κόμβο της νοτιανατολικής Ευρώπης θα περάσει στη νέα ψηφιακή εποχή. Η χρήση των νέων τεχνολογιών δίνει πάμπολλες δυνατότητες και θετικά αποτελέσματα σε μία σειρά πεδίων. Τη στιγμή που παγκοσμίως συζητούμε για smartcities, καινοτομίες και εφαρμογές που αλλάζουν άρδην διοικητικές δομές, οικονομικά αποτελέσματα και παγιωμένες συνήθειες, η Θεσσαλονίκη δεν θα λείπει από αυτό το τραπέζι. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επιδιώξω επαφή με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερακάκη ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να συμμετέχει σε κάθε βήμα ψηφιοποίησης της διοίκησης.

Αλλαγή Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας: Ο Δήμος οφείλει να αποκαταστήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους κατοίκους της πόλης μέσω της αναδιάταξης των υπηρεσιών και των δομών του. Πρέπει να περάσουμε από έναν γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό μηχανισμό σε ένα Δήμο που θα είναι Οργανισμός Εξυπηρέτησης του Δημότη. Στο εσωτερικό του Δήμου κινούνται τα έγγραφα και όχι οι πολίτες.Η μείωση της γραφειοκρατίας και του χρόνου ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών, η αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών και ο προγραμματισμός στην λήψη αποφάσεων αποτελούν τις προτεραιότητες μας.

Προϋπολογισμός: Προχωράμε άμεσα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020 που δεν θα αντιμετωπιστεί ως απλή υποχρέωσή μας αλλά θα αποτελεί την οικονομική αντανάκλαση των αποφάσεων για την λειτουργία του Δήμου το επόμενο διάστημα.

Aστικός χώρος: Η λειτουργική και αισθητική απαξίωση και υποβάθμιση έγινε ο κανόνας. Τι μπορεί να γίνει; Αυστηρός και ανελαστικός καθορισμός του έναντι διαφόρων συμφερόντων που των επιβουλεύονται.  Έγκαιρη και αποτελεσματική συντήρηση ώστε  να μην επιτρέψουμε τη σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωσή του.

Η Νέα Παραλία είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα και ταυτόχρονα στοίχημα για εμάς: πως από την εγκατάλειψη, τους βανδαλισμούς και τη φθορά θα περάσουμε στην συστηματική φροντίδα και ανάδειξη αυτού του σημαντικού έργου που άλλαξε την καθημερινότητα των πολιτών.

ΠΗΓΗ: thessnews.g