Και λέκτορας στη λίστα των παιδόφιλων – Παρουσιάστηκε το Cyberkid

Τον δρόμο της εξόδου από την εκπαίδευση θα πάρουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας, ενώ ήδη δύο απολύθηκαν χθες με υπογραφή του υπουργού Παιδείας, καθώς η υπόθεσή τους είχε τελεσιδικήσει.

 

Οπως δήλωσε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρόκειται για 8-9 άτομα που είχαν υποπέσει σε σχετικά αδικήματα κατά τη διάρκεια της περασμένης πενταετίας.

 

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, ένας από αυτούς έκανε προσπάθεια να «ξαναμπεί» στην εκπαίδευση ως αξιολογητής βιβλίων, με αίτησή του στο Διαδίκτυο, αλλά έγινε αντιληπτός και απομακρύνθηκε.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στα άτομα αυτά είναι και ένας λέκτορας του Πανεπιστημίου Πάτρας που είχε καταγγελθεί για διακίνηση πορνογραφικού υλικού, ο οποίος ακόμη υπηρετεί στο πανεπιστήμιο, αφού κανείς από τη διοίκηση δεν ήταν ενημερωμένος για το γεγονός. Και αυτός με απόφαση του υπουργού θα εκδιωχθεί από το ίδρυμα.

 

Επίσης ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές υπάρχει καθηγήτρια στην Κρήτη που είχε ερωτικές σχέσεις με μαθητή και καθηγητής στο Κιλκίς που μιλούσε στις μαθήτριές του με σεξουαλικά υπονοούμενα. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην εκπαίδευση, λέγοντας χαρακτηριστικά «ας κάτσουν σπίτι τους και να κάνουν άλλη δουλειά.

 

Οσο είμαστε εμείς, δεν υπάρχει περίπτωση ένας εκπαιδευτικός άνδρας ή γυναίκα με τέτοια δραστηριότητα να συγχωρεθεί εξαντλώντας την ποινή του και να επιστρέψει.

 

Αυτά θα περάσουν στον υπαλληλικό Κώδικα στο πειθαρχικό Δίκαιο και δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωρεθεί κανένας από αυτούς στο μέτρο που είμαστε εμείς. Εάν θεωρούν ότι τους προσβάλλουμε τα δικαιώματα, να πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

 

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι παιδόφιλοι έχουν κύριο πεδίο δράσης το Διαδίκτυο και ότι στη χώρα μας έχουν εντοπισθεί περίπου χίλιοι πολίτες, όχι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δρουν με στόχο ανήλικα παιδιά γι’ αυτόν τον λόγο ξεκίνησε το πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο -μέσω των σχολείων- σε συνεργασία με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

 


Cyberkid: Ενα πρόγραμμα – ασπίδα προστασίας για τα παιδιά


 

Για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά την πλοήγησή τους στο Διαδίκτυο ενημερώθηκαν χθες οι μαθητές εκατοντάδων σχολείων ανά τη χώρα μέσω του προγράμματος CyberKid, το οποίο θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς και στα 12.500 σχολεία της χώρας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και, φυσικά, της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 

Χθες έγινε η πρώτη εφαρμογή του προγράμματος από τους υπουργούς κ. Βασίλη Κικίλια και Α. Λοβέρδο και τον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Σφακιανάκη και την παρακολούθησαν εκατοντάδες παιδιά από διάφορα σχολεία, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν και σχετικές ερωτήσεις. «Το Διαδίκτυο είναι ένας υπέροχος κόσμος, αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους, κυρίως για τα μικρά παιδιά. Δική μας υποχρέωση είναι να τα προστατεύσουμε και να ενημερώσουμε τους γονείς», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλιας και υπογράμμισε ότι οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα μία σειρά από παρουσιάσεις για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο».

 

Η εφαρμογή του «CyberΚid» παρουσιάστηκε στα παιδιά από τον κ. Σφακιανάκη, ο οποίος τόνισε ότι είναι ένας διαδικτυακός τόπος που τα παιδιά μπορούν να ενημερώνονται, να παίζουν παιχνίδια αλλά και να επικοινωνούν αμέσως εάν κινδυνεύουν με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της χρήσης μίας καινοτόμου διαδικασίας «Cyber Alert», αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. «Τα παιδιά μας τα πλησιάζουν αρπακτικά», δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης και ζήτησε από τους γονείς να μην αφήνουν τα παιδιά τους να ανοίγουν λογαριασμό σε Facebook και Instagram πριν από την ηλικία των 14 ετών. Τόνισε, τέλος, στους μαθητές να μην αναγράφουν στα social media προσωπικές πληροφορίες, όπως πού βρίσκονται και με ποιον .

 


Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά στο Διαδίκτυο


 

• Nα μη γράφουν προσωπικά δεδομένα. Ο,τι γράφουν δεν σβήνει ποτέ και ίσως αυτό ακόμη και ύστερα από πολλά χρόνια τους προκαλέσει κοινωνικά, προσωπικά προβλήματα, ακόμη και σοβαρά εμπόδια στην καριέρα τους.

 

• Να μην «ανεβάζουν» άσεμνες φωτογραφίες ή βίντεο.

 

• Να μη δίνουν ραντεβού στα τυφλά με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, γιατί μπορεί να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή τους.

 

• Να μην ενημερώνουν πού βρίσκονται κάθε στιγμή και πότε φεύγουν από το σπίτι τους.

 

• Να μην υιοθετούν άκριτα όλα όσα διαβάζουν στο Διαδίκτυο γιατί πολλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

 

Πηγή: Έθνος