Και το 2019 ο λαός θα πληρώνει τις τράπεζες

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Όπως φαίνεται το 2019 θα κριθεί το μέλλον των τραπεζών στην Ελλάδα. Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι τράπεζες αποτελούν την μεγαλύτερη πληγή της ελληνικής οικονομίας. Όσα μέτρα και αν ελήφθησαν, αποδείχθηκαν ότι απλώς διατηρούν στη ζωή τις τράπεζες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα. Αυτό φαίνεται ότι το έχουν διαπιστώσει και οι ξένοι, οι οποίοι πλέον έχουν καταλάβει το πόσο κρίσιμο είναι να επιλυθεί το ελληνικό τραπεζικό ζήτημα.

Για πρώτη φορά οι θεσμοί είναι αποφασισμένοι να δώσουν λύση στο θέμα αυτό. Το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να μπορέσουν να κάνουν οι τράπεζες αυξήσεις κεφαλαίου και να καταστούν υγιείς. Κάτι τέτοιο, βέβαια, στην παρούσα κατάσταση φαντάζει εξωπραγματικό. Οι εποπτικοί μηχανισμοί των τραπεζών, μάλλον, προτιμούν την εφαρμογή του ιταλικού μοντέλου για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στην Ελλάδα. Αντίθετα, οι Ευρωπαίου απορρίπτουν ως απαράδεκτη και άνευ περιεχομένου, την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος και του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα. Η πρόταση της ΤτΕ περιλαμβάνει τη δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού και μεταφορά κεφαλαίων περίπου 50 δισεκατομμυρίων. Ήταν επόμενο να απορριφθεί, καθώς στην ουσία αφαιρεί κεφάλαια από τον τραπεζικό κλάδο, τη στιγμή που οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια.

Τη λύση του ιταλικού μοντέλου φαίνεται ότι αποδέχονται, τόσο η κυβέρνηση, όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το ιταλικό μοντέλο, αν τελικά υιοθετηθεί, περιλμβάνει τιτλοποίηση 20 δισεκ. προβληματικών δανείων και κρατικές εγγυήσεις για τα 6-7 δισεκ. προβληματικά δάνεια. Με άλλα λόγια πάλι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τα σπασμένα των τραπεζών. Δυστυχώς, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να συμφωνούν στο να φορτώσουν ξένα χρέη στην καμπούρα ενός ολόκληρου λαού…

Η εφαρμογή τέτοιου είδους πολιτικής σε όλη την Ευρώπη έχει οδηγήσει τους λαούς να απομακρυνθούν από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα που κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια και να στραφούν σε νέες δυνάμεις, ευρωσκεπτιστικές. Στην Ελλάδα το Κόμμα των Ελλήνων Δανειοληπτών (ΚΕΛΔΑ), ήταν το πρώτο που μέσω του προέδρου του Χράλαμπου Περβανά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πλέον, έχουμε μία Ευρώπη των Τραπεζών και θα πρέπει να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών. Στην Ιταλία, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ουγγαρία, στην Ισπανία και την Ολλανδία, ο κόσμος αρχίζει και αντιλαμβάνεται την ματαιότητα της Ευρώπης των Τραπεζών. Στην Ελλάδα, το ΚΕΛΔΑ καλεί τους πολίτες πρώτα από όλα να είναι ενημερωμένοι για όλα τα ζητήματα που τους αφορούν (τραπεζικά, ασφαλιστικά, εργασιακά, πνευματικά δικαιώματα κλπ) και μετά να ψηφίσουν ανάλογα με το ποιο κόμμα μπορεί να ανταποκριθεί στα προβλήματα της κοινωνίας…