Και υποβρύχιο δίπλα στο «BARBAROS» στην Κυπριακή ΑΟΖ: Κλιμακώνουν τις προκλήσεις

Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να αποδείξει το ενδιαφέρον της για το Κυπριακό στρεφόμενη προς την Αγκυρα ώστε να σταματήσει την κλιμάκωση των προκλήσεων απηύθυναν χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης και ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ γινόταν γνωστό ότι και τουρκικό υποβρύχιο κινείται στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην περιοχή και ελληνικό υποβρύχιο στο πλαίσιο ΝΑΤΟϊκής επιχείρησης.

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για την επίτευξη του στόχου της λύσης του Κυπριακού ειδικά στην παρούσα συγκυρία που η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

«Κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από εμάς τη λύση του Κυπριακού, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, αλλά δεν είναι εφικτό να διαπραγματεύεσαι υπό καθεστώς απειλών και εκφοβισμού», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε ότι η Λευκωσία αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, διπλωματικά, πολιτικά, νομικά, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι τα μέσα που διαθέτει η Κύπρος είναι ελάχιστα, «εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

 

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο Ευ. Βενιζέλος καθώς σήμερα πραγματοποιείται η τριμερής συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και της Αιγύπτου Ι. Κασουλίδη και Σάμεχ Σουκρί, για την προετοιμασία της Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στις 7 Νοεμβρίου στο Κάιρο με τη συμμέτοχη του Α. Σαμαρά, του Ν. Αναστασιάδη και του προέδρου Σίσι.

 

Μια συνεργασία που αποσκοπεί στο να δημιουργήσει διαδρόμους σταθερότητας, ασφάλειας και οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Η τριμερής αυτή συνεργασία αλλά και η συνεργασία της Κύπρου και της Ελλάδας με το Ισραήλ λειτουργούν συμπληρωματικά και δημιουργούν ένα πλέγμα σχέσεων, το οποίο, αν μη τι άλλο, στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα.

 

Η συνάντηση

Ο Ευ. Βενιζέλος φθάνοντας χθες στην Κύπρο τόνισε ότι οι τριμερείς αυτές συναντήσεις αναβαθμίζουν τη συνεργασία των τριών χωρών σε μια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η τουρκική πρόκληση, με την αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Και ο Ευ. Βενιζέλος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει μία και καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία.

 

«Η τριμερής συνεργασία δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία, είναι μια συνεργασία που έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή. Αλλά όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε εμείς με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο, έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

 

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαθ Αϊντα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία, βρίσκεται στην Αγκυρα όπου είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Α. Νταβούτογλου και τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν και θεωρείται μάλλον απίθανο να πείσει τους Τούρκους συνομιλητές του για αποκλιμάκωση της έντασης ώστε να επαναληφθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

 

Ο κ. Αϊντα στις 5 Νοεμβρίου θα έρθει στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση και στις 6-7 Νοεμβρίου θα μεταβεί στην Κύπρο για επαφές με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά.

Εντόπισαν το τουρκικό υποβρύχιο δίπλα στο «Barbaros»

 

Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Ερευνας και Διάσωσης για μικρό αεροσκάφος που είχε καταπέσει στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, τα πλοία που συμμετέχουν στη UNIFIL εντόπισαν υποβρύχιο να κινείται κοντά στο ερευνητικό σκάφος «Barbaros».

 

Οπως έγινε γνωστό πάντως, η Τουρκία έχει γνωστοποιήσει την παρουσία δύο υποβρυχίων της στην περιοχή, όπου με ορμητήριο την Αμμόχωστο κινούνται το ένα στο βόρειο τμήμα του νησιού και το άλλο νοτίως, εντός των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η αναγγελία της παρουσίας των δύο τουρκικών υποβρυχίων αφορά την περίοδο από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Νοεμβρίου.

 

Η είδηση όμως για την παρουσία του τουρκικού υποβρυχίου αυξάνει την ένταση σε μια θαλάσσια περιοχή όπου σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση, καθώς πλέουν συνολικά στην περιοχή αυτή 50 πολεμικά πλοία. Οι ίδιες πηγές πάντως ανέφεραν ότι δεν σχεδιάζεται να σταλεί στην Κύπρο φρεγάτα για αντικατάσταση της τορπιλακάτου «Καβαλούδης» που συμμετέχει στη δύναμη της UNIFIL, θα σταλεί όμως ελληνικό υποβρύχιο που θα ενταχθεί σε ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ.

 

Τη Δευτέρα, παραμονή της εθνικής εορτής, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία επανήλθε στη γνωστή τακτική των προκλήσεων και στο Αιγαίο. Το μεσημέρι σχηματισμός έξι F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών μεταξύ Λέσβου και Χίου και εξήλθε νοτίως της Σάμου.

 

Πραγματοποιήθηκαν τρεις υπερπτήσεις, με πιο προκλητική αυτήν που τέσσερα F-16 πέταξαν πάνω από τους Ανθρωποφάγους σε ύψος μόλις 500 ποδών. Δύο τουρκικά αεροσκάφη πέρασαν στα 9.000 πόδια πάνω από το Μακρονήσι και ένα πάνω από το Αγαθονήσι στα 8.000 πόδια. Οπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίστηκαν.

 

Πηγή: Έθνος