Καλαφάτης: Να πως θα ανακουφίσουμε το κυκλοφοριακό

palia-paralia-thessaloniki1-kalafatis-entaksi

Πρόταση πέντε πόλων, εκ των οποίων ο ένας μπορεί να ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατέθεσε, πριν από λίγο, στο δημοτικό συμβούλιο, ο επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Σταύρος Καλαφάτης.

Ειδικά για την παλιά παραλία, η πρόταση των «Εντάξει» προβλέπει:

• Δημιουργία ενός ξύλινου καταστρώματος, ως επέκταση της υπάρχουσας προκυμαίας, που θα δημιουργεί ασφαλή διάδρομο πεζών, αλλά και ποδηλατόδρομο, από το λιμάνι ως και τον Λευκό Πύργο.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται πρόσθετος χώρος για πεζούς και ποδηλάτες και, ενδεχομένως –ανάλογα με την επέκταση αυτού του ξύλινου καταστρώματος- μπορεί να δημιουργηθεί μια επιπλέον λωρίδα για τα αυτοκίνητα, που θα αποσυμφορήσει, σε μεγάλο βαθμό, το κυκλοφοριακό στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Καλαφάτης πρότεινε στο δήμο Θεσσαλονίκης να υιοθετήσει και να αξιοποιήσει την πρόταση που, «με λίγο κόστος θα επιφέρει μεγάλη ανακούφιση στο κυκλοφοριακό, ειδικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ειδικά το ξύλινο κατάστρωμα περιορισμένου πλάτους χωρίς επιχωματώσεις, θα είναι μια ήπια παρέμβαση, από το λιμάνι ως το Λευκό Πύργο, που θα προσθέτει δημόσιο χώρο και για πεζούς και για ποδηλάτες».

Η σχετική προεργασία έχει, ήδη γίνει, από την εποχή που ο κ. Καλαφάτης υπηρετούσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Το πλήρες πρόγραμμα περιλαμβάνει, ακόμη, παρεμβάσεις στους άλλους τέσσερις πόλους:

• Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης (διαμόρφωση χώρων αναψυχής και εξυπηρέτησης σκαφών, μεταφορά τερματικού σταθμού ΟΑΣΘ από την πλατεία Ελευθερίας, υποστήριξη και ανάδειξη των πολιτιστικών λειτουργιών του 1ου Προβλήτα, οργάνωση υπαίθριων χώρων για την υποδοχή μεγάλων συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων πολιτισμού),

• Στη ΔΕΘ (απόσυρση γερασμένων εκθεσιακών περιπτέρων, αύξηση του πρασίνου, διαμόρφωση διαδρομών ήπιας άθλησης, αναβάθμιση της λειτουργίας του Συνεδριακού Κέντρου «Ι. Βελλίδης»),

• Στο Σέιχ Σου (διαμόρφωση περιπατητικών διαδρομών, χώρων άθλησης και στάσεων αναψυχής, περιβαλλοντική αναβάθμιση).

• Στην περιοχή των Ομίλων (ανάπλαση των εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων χώρων).