Κάλεσμα στις φαρμακοβιομηχανίες να επενδύσουν στη χώρα

Να κατανοήσουν ότι οφείλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα ζήτησε από τις πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκων ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στο συνέδριο Shaping the Future of Healthcare in Greece. Όπως σημείωσε, οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να στηρίξουν την ελληνική οικονομία «γι’ αυτό κάθε εταιρεία θα πρέπει να παράγει στην Ελλάδα τα δύο σκευάσματά της με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στη χώρα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «ήμασταν όλοι μάρτυρες του πάρτι στην υγεία, με τις σχεδόν μηδενικές αποδόσεις των εταιρειών στο κράτος από την κερδοφορία, τις σπατάλες και την υπερσυνταγογράφηση». Ωστόσο, τόνισε ότι είναι στις προτεραιότητές του να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου τόσο για τις ελληνικές εταιρείες όσο και για τις ξένες.

Ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι πρόθεσή του είναι να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο στο χώρο του φαρμάκου και τόνισε ότι οι αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική με νέο μοντέλο rebate που θα καθορίζεται από την κατανάλωση των φαρμάκων, θα είναι πιο δίκαιη.

Η νέα πρόταση για τη φαρμακευτική πολιτική θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση στα μέσα Μαΐου, και όπως είπε ο υπουργός Υγείας θα συμβάλει «στην πρόσβαση του πολίτη στο φάρμακο, και στην οικονομία», ενώ ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να επιδείξουν λογική και κατανόηση.

Η απάντηση του ΣΦΕΕ

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον υπουργό Υγείας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Π. Αποστολίδης, ζήτησε να εξασφαλιστεί ισότιμη αντιμετώπιση όλων των παρόχων του συστήματος και να εδραιωθεί ένας κοινός διάλογος, ο οποίος δεν θα κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους. «Όλοι εμείς που εργαζόμαστε στον κλάδο του φαρμάκου, απασχολούμε Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες, πληρώνουμε φόρους στο ελληνικό κράτος και έχουμε στόχο το κοινό καλό της χώρας μας, των ασθενών και των εργαζομένων του χώρου», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο.

Ο κ. Αποστολίδης εξήγησε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για μια χώρα που βιώνει ανθρωπιστική κρίση και δίψα για ανάπτυξη και ευημερία, «η δημιουργία ενός βιώσιμου περιβάλλοντος υγείας και ενός βιώσιμου προϋπολογισμού για το φάρμακο ώστε να διασφαλιστεί άμεσα η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και τα φάρμακα».

Κατέληξε, λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι εφικτή, όμως προϋποθέτει την παροχή κινήτρων και κυρίως για το χώρο του φάρμακου την επένδυση στην καινοτομία.

Ως μία χρυσή ευκαιρία, παρουσίασε τη συγκυρία ο Διευθύνων Σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, H. Ahmad, να μετεξελιχθεί σε άκρως αποδοτικό, ποιοτικό και βιώσιμο, το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας.

Όπως είπε στο συνέδριο «η κρίση το οδήγησε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο βάζει σε δοκιμασία τους πολίτες, τους παρόχους και την πολιτεία. Η μόνη προοπτική που διαθέτει είναι να κινηθεί αξιοπρεπώς προς τα εμπρός, κάνοντας ένα ποιοτικό άλμα».