Καμία ουσιαστική προστασία από τον πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας

Νομοσχέδιο-κουβάς, όπου οι τράπεζες με τη συνταγματική νομιμοποίηση θα πετάνε στο καλάθι των αχρήστων κάθε δικαίωμα που έχει απομείνει στους υπερχρεωμένους δανειολήπτες προωθεί η κυβέρνηση δήθεν στο όνομα του ελληνικού λαού αλλά στην ουσία με βάση όσα αξιώνει η υπερπροστατευτική τρόικα για τις εγχώριες τράπεζες σε βάρος όλων μας. 

Η προπαγανδιστική μηχανή των κερδοσκόπων έσπευσε να αγκαλιάσει το νομοσχέδιο περί προστασίας της πρώτης κατοικίας πριν καλά καλά εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών.

 

Επικαλούμενα πληροφορίες εκ των έσω, χωρίς φυσικά να αποκαλύπτουν ότι οι πληροφορίες τους προέρχονται όχι μέσα από το υπουργείο αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδας και τις πέντε μεγαλύτερες εγχώριες συστημικές τράπεζες, τα παπαγαλάκια της συστημικής δημοσιογραφίας τάχα αποκαλύπτουν ότι ως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

 

Σύμφωνα με τα παπαγαλάκια, το τελικό κείμενο της ρύθμισης προβλέπει την απαγόρευση των πλειστηριασμών μέχρι και τις 31η Δεκεμβρίου 2015 για τα ακίνητα που αποτελούν την κύρια ή μοναδική κατοικία για τους ιδιοκτήτες τους όπως τα έχουν δηλώσει στην τελευταία δήλωση φόρου εισοδήματός τους και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. 

 

Ωστόσο όσοι θέλουν να κάνουν χρήση της ρύθμισης θα πρέπει παράλληλα να πληρούν σωρευτικά ακόμα δύο προϋποθέσεις: Το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημά τους όπως διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης να είναι μικρότερο ή ίσο των 50.000 ευρώ.  

 

Η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους να είναι μικρότερη ή ίση των 500.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 31η Δεκεμβρίου 2014 να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα. 

 

Οι ενστάσεις μας ως προς το νομοσχέδιο είναι οι εξής:

 

Πρώτον, δεν είναι λύση η τράπεζα να κατασχέτει τη μόνη κατοικία ενός υπερχρεωμένου δανειολήπτη. Ας βρεθούν άλλες λύσεις κι όχι να μένουν άστεγοι όσοι χρωστάνε ποσά στις τράπεζες. 

 

Δεύτερον, υπάρχει μια παγίδα στη ρύθμιση που οδηγεί τους δανειολήπτες να πληρώνουν μεν μικρότερα ποσά στις τράπεζες αλλά σε περισσότερες δόσεις, επομένως δεν είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τους δήθεν ευνοϊκούς διακανονισμούς που προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες για να τους εμποδίσουν ουσιαστικά να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να υπαχθούν στον νόμο 3869/2010 που αποτελεί τη μόνη ασπίδα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τους τραπεζίτες. 

 

Τρίτον, δεν καλύπτει η ρύθμιση έναν μεγάλο αριθμό δανειοληπτών που επίτηδες οι τράπεζες τους έχουν εκδιώξει ποινικά για να εκμαιεύσουν είτε τα οφειλόμενα ποσά είτε περιουσιακά στοιχεία τους. 

 

Ο δανειστής μπορεί κατα τη διάρκεια της απαγόρευσης του πλειστηριασμού να καλέι τον οφειλέτη να προσκομίσει αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας για ακίνητα που έχουν αποκτηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2007, βεβαίωση συγκριτικών στοιχείων της αρμόδιας φορολογικής αρχής, αντίγραφο των τελευταίων δηλώσεων Ε1 και Ε9, αποδεικτό έγγραφο με το ύψος των καταθέσεων και των κινητών αξιών, βεβαίωση ανεργίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και πιστοποιητικό αρμόδιας επιτροπής για την πιστοποίηση της αναπηρίας και του ποσοστού της. Σε περίπτωση μη προσκόμισης των ανωτέρων εντός δύο μηνών αίρεται η απαγόρευση πλειστηριασμού.

 

Ουσιαστικά η ρύθμιση διασφαλίζει τις τράπεζες διότι τους επιτρέπει να κατασχέτουν την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών εκτός και αν οι δανειολήπτες τις πληρώνουν κανονικά έστω και ένα μικρό ποσό μηνιαίως. Ως επακόλουθο, όποιος δανειολήπτης υπάγεται στη ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας υπάγεται σε έναν ευνοϊκό για την τράπεζα διακανονισμό και πρέπει να πληρώνει έστω και μικροποσά για να μην μείνει άστεγος. 

 

Εμείς υπενθυμίζουμε ότι αύριο Τετάρτη εκ νέου σωρηδόν θα εκδικαστούν οι υποθέσεις κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, ανάμεσά τους και οι μόνες κατοικίες, που αξιώνουν τράπεζες από υπερχρεωμένους δανειολήπτες στα Ειρηνοδικεία και στα Πρωτοδικεία ανά την επικράτεια. 

 

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr