Καταγγελία για ρατσιστική μεταχείριση σε βάρος μετανάστη

Ρατσιστική μεταχείριση σε βάρος μετανάστη, στο υποκατάστημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, ενώ η διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα διαψεύδει τις καταγγελίες και αναφέρει ότι δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των ασφαλισμένων.

 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μετανάστης προσκόμισε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για να χορηγηθεί στη μητέρα του βεβαίωση ημερών ασφάλισης, που είναι απαραίτητη για την ανανέωση της άδειας παραμονής της. Ο προϊστάμενος του τμήματος εσόδων προχώρησε, όπως προβλέπεται, σε έλεγχο του πραγματικού χρόνου εργασίας και στη συνέχεια φέρεται απέρριψε το αίτημα, κρίνοντας ότι δεν υπήρξε πραγματική απασχόληση. Όπως καταγγέλλει η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, ο προϊστάμενος άσκησε αρνητική κριτική ακόμη στο νόμο, που ορίζει τα 50 ένσημα ως το ελάχιστο για την έκδοση βιβλιαρίου και την ανανέωση της άδειας παραμονής. Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία υπογραμμίζει ακόμα, ότι ο ίδιος προϊστάμενος έχει απορρίψει ανάλογα αιτήματα και άλλων μεταναστών και υποστηρίζει ότι “η κατάσταση αυτή απαντάται μόνο στο συγκεκριμένο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη Θεσσαλονίκη”.

 

Σε ανακοίνωσή της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα εικονικής ασφάλισης τα τελευταία χρόνια έχουν προσλάβει σοβαρές διαστάσεις, με άμεση επίπτωση στην οικονομική ευρωστία των Ταμείων και στερούν επιπλέον οφέλη στο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών προς τους υπόλοιπους ασφαλισμένους.

 

“Η αναγωγή σε ρατσιστική συμπεριφορά δημόσιων λειτουργών που ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα τις έγγραφες οδηγίες και τη διασφάλιση της αποτροπής έκνομων συμπεριφορών, αποτελεί παραδοξότητα”, αναφέρεται. “Η διοίκηση και οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δεν κάνουν διακρίσεις φύλου.