Κατάπαυση πυρός για 24 ώρες στην Ουκρανία – Στο σημείο συντριβής του Boeing οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ και ξένοι εμπειρογνώμονες

Κατάπαυση του πυρός, έστω και για 24 ώρες, αποφάσισε ο Ουκρανικός στρατός, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του ΟΗΕ, προκειμένου εμπειρογνώμονες να μεταβούν στο σημείο συντριβής του Μπόνιγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών, στα ανατολικά της χώρας.

 

O Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι παρατηρητές του, συνοδευόμενοι από Oλλανδούς και Aυστραλούς εμπειρογνώμονες, έφτασαν στη σημείο της συντριβής του αεροπλάνου της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, δύο εβδομάδες μετά την πτώση του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

«Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ έφτασαν στο σημείο της συντριβής της πτήσης MH17, συνοδευόμενοι από Ολλανδούς και Αυστραλούς εμπειρογνώμονες. Χρησιμοποίησαν νέο δρόμο, για να το προσεγγίσουν», ανέφερε ο οργανισμός στο Twitter.

 

Λίγο νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι ο ουκρανικός στρατός ανέστειλε τις επιχειρήσεις του στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση στο σημείο της συντριβής στους ξένους εμπειρογνώμονες, αν και οι αυτονομιστές αντάρτες επισήμαναν ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των θέσεών τους.

 

Το Κίεβο ανέφερε στο Facebook ότι ανέστειλε σήμερα την «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση του κοντά στο σημείο της συντριβής, σεβόμενο τη σχετική έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

 

«Στις 31 Ιουλίου, τα στρατεύματα που εμπλέκονται στην ενεργή φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, δεν διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, πέραν του να προστατεύουν τις θέσεις τους», επισήμανε η ανακοίνωση του Κιέβου.

«Όμως, μισθοφόροι μαχητές των Ρώσων τρομοκρατών δεν σέβονται καμία από τις διεθνείς συμφωνίες και τις εκκλήσεις», συνέχιζε.

 

Οι αντάρτες, από την πλευρά τους, κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό ότι εμποδίζει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων στο σημείο της συντριβής.

 

«Η Ουκρανία συνέχιζε να παραβιάζει την εκεχειρία στην περιοχή της συντριβής της πτήσης MH17, μην επιτρέποντας στους παρατηρητές του ΟΑΣΕ και τους εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία και την Αυστραλία να εισέλθουν στην περιοχή», δήλωσε ο Σεργκέι Καβταράντζε, σύμβουλος του ηγέτη των αυτονομιστών Αλεξάντερ Μποροντάι.

 

Εξάλλου, ο Πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ απηύθυνε έκκληση σήμερα για «άμεσο τερματισμό» των μαχών στην ανατολικής Ουκρανία γύρω από το σημείο της συντριβής της πτήσης MH17.

 

«Ζητώ τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στο σημείο του δυστυχήματος και γύρω από αυτό», δήλωσε ο Ραζάκ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε στη Χάγη.