Κατάργηση των ποινικών διώξεων για χρέη

Λύτρωση από τον παραλογισμό για τους οφειλέτες του δημοσίου. Φυλακίσεις, τέλος, με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται στη Βουλή.

 

Στην κατάργηση των ποινικών διώξεων και των φυλακίσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

 

Με τη νέα ρύθμιση που προωθούν τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλλουν της οφειλές τους, δεν υποκρύπτουν δόλο και δεν έχουν διαπράξει φορολογικά αδικήματα φοροδιαφυγής.

 

Ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι θα παραμείνουν σε ισχύ τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, μισθών και συντάξεων μέχρι του ορίου των 1.500 ευρώ, καθώς και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

 

Τις αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία που προβλέπει ποινές φυλάκισης για όσους χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 5.000 ευρώ και για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών προανήγγειλε χθες σε ημερίδα του ΣΕΒ ο υφυπουργός οικονομικών Γ. Μαυραγάνης σε ημερίδα του ΣΕΒ για την «ταχεία απονομή δικαιοσύνης».

 

Οπως είπε, το ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης αλλά και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο. «Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής, αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές», υπογράμμισε ο υφυπουργός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία υπάρχει ως διακριτό έγκλημα και διώκεται ποινικά η μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο.

 

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι για την επιβολή των ποινών θα λαμβάνονται υπόψη το ύψος της οφειλής προς το Δημόσιο και η πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Στόχος είναι να μη διώκονται ποινικά και να γλιτώνουν τη σύλληψη και φυλάκιση όσοι αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Αντίθετα, για τους οφειλέτες που θα διαπιστώνεται ότι η μη καταβολή των βεβαιωμένων οφειλών υποκρύπτει δόλο, θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις, θα διώκονται ποινικά και θα οδηγούνται κατευθείαν στη φυλακή.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι δεν καταβάλλουντα βεβαιωμένα στις Δ.Ο.Υ. και τα τελωνεία χρέη προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών, τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης:

 

  • Εως ένα έτος, εφόσον το συνολικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.
  • Εξι τουλάχιστον μηνών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
  • Ενός τουλάχιστον έτους, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.
  • Τριών τουλάχιστον ετών, εφόσον το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2013 η Οικονομική Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 3.072 ατόμων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τους ασφαλιστικούς φορείς, το ύψος των οποίων αγγίζει τα ΙΟδισ. ευρώ, ενώ εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

 

Επίλυση

 

Επίσης ο κ. Μαυραγάνης προανήγγειλε την αύξηση του χρονικού περιθωρίου διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών από 60 σε 90 ημέρες, αλλά και τη δημιουργία ενός ακόμα ενδιάμεσου ανεξάρτητου φορέα, στον οποίο θα μπορούν να προσφεύγουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι αμφισβητούν πράξεις της Φορολογικής Διοίκησης, πριν προσφύγουν τελικά στα δικαστήρια.

 

Πηγή: Έθνος