Κατάρριψη ιορδανικού αεροσκάφους

 Ενα ιορδανικό αεροσκάφος κατέρριψαν χθες άνδρες του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, ενώ αιχμάλωτος στα χέρια των τζιχαντιστών βρίσκεται ο πιλότος του.

 

Η είδηση επιβεβαιώθηκε χθες από τον ιορδανικό στρατό και αποδεικνύει τις αυξανόμενες στρατιωτικές δυνατότητες της οργάνωσης που φιλοδοξεί να συστήσει ένα ισλαμικό χαλιφάτο στην περιοχή. «Στη διάρκεια αποστολής αρκετών αεροσκαφών της ιορδανικής αεροπορίας εναντίον στόχων του “Ισλαμικού Κράτους” στη Ράκα, κατέπεσε ένα από αυτά και ο πιλότος του συνελήφθη όμηρος», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου στρατού, που αναμεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο Πέτρα. Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φίλα προσκείμενα στο «Ισλαμικό Κράτος», φιλοξένησαν φωτογραφίες που δείχνουν τον πιλότο του αεροσκάφους να κρατείται από τους μαχητές της οργάνωσης καθώς και εικόνες από τη στρατιωτική ταυτότητά του. Οι φωτογραφίες επαληθεύτηκαν από δύο στενούς συγγενείς του, με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters. Μάλιστα οι δικοί του είπαν ότι τους ενημέρωσε σχετικά με τη σύλληψη του πιλότου ο επικεφαλής της ιορδανικής αεροπορίας. Σε μία από τις φωτογραφίες φαίνεται ο πιλότος με άσπρο πουκάμισο να μεταφέρεται από μια ομάδα ένοπλων εξτρεμιστών. Μια άλλη τον δείχνει περιτριγυρισμένο από μαχητές με στρατιωτικές στολές, οπλισμένους με αυτόματα.

Η Ιορδανία είναι μια από τις χώρες που συμμετέχει στην υπό αμερικανική καθοδήγηση συμμαχία που έχει συγκροτηθεί για να πολεμήσει το «Ισλαμικό Κράτος» και η οποία βομβαρδίζει στόχους της οργάνωσης μέσα στη Συρία από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επίσης παίρνουν μέρος στις επιχειρήσεις. Η επαρχία Ράκα, στα σύνορα με την Τουρκία, τελεί σχεδόν ολόκληρη υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους». Ενισχυμένη από όπλα τα οποία κατέσχεσε στο Ιράκ, η οργάνωση κατόρθωσε να εκδιώξει τους περισσότερους αντάρτες αντίπαλων ομάδων από την επαρχία στις αρχές του χρόνου και πήρε τον έλεγχο μιας σειράς κυβερνητικών στρατιωτικών βάσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συμπεριλαμβανομένης μιας αεροπορικής βάσης. Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν στόχους του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, όπου η οργάνωση ελέγχει επίσης ένα σημαντικό κομμάτι εδαφών.

Χθες ένας καμικάζι επιτέθηκε εναντίον σουνιτών μαχητών που αντιτίθενται στο «Ισλαμικό Κράτος», τη στιγμή που συγκεντρώνονταν για να λάβουν τους μισθούς τους σε πόλη νότια της Βαγδάτης. Η επίθεση είχε τραγικό απολογισμό με 26 νεκρούς και τουλάχιστον 56 τραυματίες. Αγνωστο παρέμενε πόσα από τα θύματα ήταν σουνίτες μαχητές. Μέχρι αργά χθες το βράδυ καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η πρακτική των επιθέσεων αυτοκτονίας είναι αποκλειστικά σουνιτική στο Ιράκ, ειδικά από το «Ισλαμικό Κράτος». Από τον Ιούνιο η οργάνωση έχει επιδοθεί σε μια βίαιη εκστρατεία που έχει κυριαρχήσει στο μεγαλύτερο κομμάτι της σουνιτικής αραβικής ενδοχώρας, περιοχές στις οποίες η σιιτική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να ανακαταλάβει με τη βοήθεια ντόπιων σουνιτών.

Τώρα οι μετριοπαθείς σουνίτες, συμπεριλαμβανομένων των προαναφερθέντων του επονομαζόμενου κινήματος «Αφύπνιση», έχουν πάλι ένα καίριο ρόλο να διαδραματίσουν στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Η ιρακινή κυβέρνηση έχει διανείμει όπλα στους φυλάρχους και ο πρωθυπουργός Αμπάντι φιλοδοξεί να συστήσει μια εθνοφρουρά, αν και η σχετική διάταξη πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, υποστηριζόμενες από τις αμερικανικές επιδρομές, τις κουρδικές δυνάμεις, σιίτες παραστρατιωτικούς και σουνίτες πολέμαρχους, έχουν κατορθώσει να ανακτήσουν κάποια εδάφη από το «Ισλαμικό Κράτος». Ωστόσο μεγάλες περιοχές, ειδικά βόρεια και δυτικά της Βαγδάτης, παραμένουν εκτός κυβερνητικού ελέγχου.

 

Πηγή: Καθημερινή