Κατάσταση αδράνειας, απραξίας και ασφυξίας επικρατεί στην αγορά

Κατάσταση αδράνειας, απραξίας και ασφυξίας επικρατεί στην αγορά το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος προειδοποίησε ακόμη για πιθανό πρόβλημα στις εισαγωγές εφόσον επεκταθεί η απαίτηση οίκων του εξωτερικού για προκαταβολή της αξίας τους.

 

Ο κ. Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η αγορά επέστρεψε σε συνθήκες καλοκαιριού 2012, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους εταίρους και αναφερόμενος στις εισαγωγές τόνισε πως επί συνόλου 47 δισ. αν ζητηθεί το 10% ως προκαταβολή, δημιουργείται απαίτηση για ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ που δεν είναι διαθέσιμο.

 

Πάντως, έρευνα της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που παρουσιάστηκε σήμερα καταδεικνύει σταθεροποίηση στον αριθμό των κλειστών καταστημάτων και τάσεις βελτίωσης στο τζίρο και την απασχόληση στο εμπόριο.

 

Συγκεκριμένα τα κλειστά καταστήματα στην Αθήνα διαμορφώνονται τον Μάρτιο του 2015 στο 27,5% του συνόλου από 27% τον Σεπτέμβριο, έναντι 32,3% που ήταν το μέγιστο τον Σεπτέμβριο του 2013.

 

Αντίστοιχα στον Πειραιά τα κλειστά καταστήματα μειώθηκαν το προηγούμενο εξάμηνο σε 33,5% από 34,9% τον Σεπτέμβριο. Στο «μέτωπο» της απασχόλησης στο διάστημα δ’ τριμήνου 2013 με δ’ τρίμηνο 2014 καταγράφεται αύξηση 3,5% στους εργαζόμενους και 0,3% στην αυτοαπασχόληση, ενώ ο τζίρος παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης (πτώση 1,1% το 2014 σε σχέση με το 2013) ενώ σε ορισμένους κλάδους όπως φάρμακα-καλλυντικά, ρούχα-παπούτσια και βιβλία καταγράφεται αύξηση 2-3%. Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΕΕ οι δρόμοι με τα περισσότερα λουκέτα στην Αθήνα είναι η Χαριλάου Τρικούπη (44,5 % κλειστά καταστήματα), η Σταδίου και η Πανεπιστημίου και στον Πειραιά οι οδοί Ναυάρχου Νοταρά, Κουντουριώτου, Κολοκοτρώνη και Αλκιβιάδου.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε μεταξύ άλλων:

 

– Υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομίας για απόσυρση της ρύθμισης του υπουργείου Εργασίας με την οποία καθιερώθηκε η λεγόμενη «αλληλέγγυα ευθύνη» των μετόχων Ανωνύμων Εταιριών για τις οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Μετά το Πάσχα θα επαναληφθεί ο διάλογος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Η πρόταση της ΕΣΕΕ είναι να επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τρεις Κυριακές τον χρόνο (δύο τα Χριστούγεννα και μία το Πάσχα) συν άλλες τρεις με απόφαση του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου. Πάντως τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά την προσεχή Κυριακή 5 Απριλίου.

– Το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων έχει περιπλακεί μετά τη μεταφορά των διαθεσίμων του ΤΧΣ στο Λουξεμβούργο και το πρόβλημα διογκώνεται. Αν δεν κλείσει συμφωνία με τους εταίρους όλα θα μείνουν μετέωρα. – Το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά πρέπει να διατηρηθεί, μεταξύ άλλων για να αντιμετωπισθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υφίστανται από την Τουρκία.