Καταιγιστικές αντιδράσεις στη μήνυση Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε μήνυση για προσβολή εναντίον του σατιρικού παρουσιαστή Γιαν Μπέμερμαν. Καταιγιστικές οι αντιδράσεις στη Γερμανία. Στο πλευρό του Μπέμερμαν και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

ΦΩΤΟ: B.PEDERSEN GETTY IMAGES

ΦΩΤΟ: B.PEDERSEN GETTY IMAGES

«Ερντογάν κάνε μου και μένα μήνυση» τραγουδάει ο ηθοποιός Ντίντερ Χαλερφόρντεν. Μια αντίδραση στην είδηση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε χθες μήνυση για προσβολή, εναντίου του σατιρικού παρουσιαστή Γιαν Μπέμερμαν για το «υβριστικό ποίημα» που διάβασε. Με το ποίημα αυτό, το οποίο συνειδητά επέλεξε να είναι τόσο προκλητικό, ο Γιαν Μπέμερμαν ήθελε να αναδείξει το θέμα της καταπίεσης των ΜΜΕ στην Τουρκία.

«Κάθε αστείο που απαγορεύεις, κάνει εσένα αστείο» συνεχίζει να τραγουδάει ο Ντίντερ Χαλερφόρντεν υπό τους ήχους γερμανικής και τουρκικής μουσικής.

Οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή το προκλητικό σατιρικό ποίημα που καταρχήν μεταδόθηκε από το δεύτερο γερμανικό κανάλι ZDF για να αποσυρθεί στη συνέχεια από το αρχείο του καναλιού, έγινε αντικείμενο συζήτησης χθες στην εκπομπή της Anne Will, μια από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές της γερμανικής τηλεόρασης. Καταιγιστικές οι αντιδράσεις των τηλεθεατών σε twitter και facebook. «Γιατί δεν ζητάει συγγνώμη ο Μπέμερμαν αλλά αντ’ αυτού ξεκινάει μια συζήτηση για την ελευθερία του Τύπου», έγραψε ένας τηλεθεατής. Ένας άλλος σημειώνει: «Θαυμάσια! Η τουρκική κυβέρνηση θα μας υπαγορεύσει τώρα πως θα κάνουμε σάτιρα στη Γερμανία. Είναι απογοητευτικό. Έχουμε ηθικό ανάστημα;».

Δεν είναι πιθανό να καταδικαστεί ο Μπέμερμαν

Την αλληλεγγύη του στον Γιαν Μπέμερμαν εξέφρασε ο επίσης σατιρικός παρουσιαστής τουρκικής καταγωγής Σερντάρ Σομουντσού, λέγοντας πως «είναι δικαίωμα του καλλιτέχνη να αποφασίζει με ποια μέσα θα κάνει σάτιρα. Αυτό είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα στη Γερμανία, το οποίο πρέπει να προστατεύσουμε και κυρίως η καγκελάριος».

Η Σουζάνε Σαρνόφσκι, ειδική στην θεωρεία της λογοτεχνίας και του πολιτισμού, μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε πως η Άνγκελα Μέρκελ στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν έκανε λάθος που ζήτησε συγγνώμη, διότι εμμέσως είναι σαν να καταδικάζει τον Γιάν Μπέμερμαν και κάτι τέτοιο δεν είναι στις αρμοδιότητές της.

Στο πλευρό του σατιρικού παρουσιαστή τάχθηκε μέσω twitter και ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος έγραψε «Κάτω τα χέρια από τον Γιαν Μπέμερμαν». Πριν από μήνες η εκπομπή του Μπέμερμαν είχε υποστηρίξει ότι είχε παραποιήσει το βίντεο με το προτεταμένο μεσαίο δάχτυλο του πρώην υπουργού Οικονομικών. Ένα βίντεο που είχε προβληθεί σε εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης και είχε προκαλέσει σάλο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Δημοσιογράφων Φρανκ Ιμπεράλ δήλωσε πως θεωρεί ότι μια δίκη εναντίον του Μπέμερμαν είναι κατά βάση ορθή. Ο Μπέμερμαν θα έπρεπε να προβλέψει πως η υπερβολική αντίδρασή του θα προκαλούσε νομικές αντιδράσεις. Ωστόσο συμπλήρωσε πως δεν μπορεί και δεν θέλει να φανταστεί πως ο Μπέμερμαν θα καταδικαστεί.

Πηγή: Deutsche Welle