Καθαρισμός ρεμάτων με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου Παύλου Μελά

Σε καθαρισμούς των ρεμάτων και των γεφυρών προχωράει με εντατικούς ρυθμούς ο Δήμος Παύλου Μελά. Οι εργασίες ξεκίνησαν εδώ και 20 μέρες περίπου και έχουν σκοπό να διαμορφώσουν ένα προστατευτικό πλέγμα που θα λειτουργήσει προληπτικά απέναντι στα πιθανά προβλήματα που μπορούν να φέρουν οι φθινοπωρινές καταιγίδες και τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα.

Ο Δήμος Παύλου Μελά έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων εδώ και ένα χρόνο περίπου, ενώ οι προσπάθειες υλοποίησής του με ιδία μέσα έχουν ενταθεί από τα τέλη του καλοκαιριού. Τα συνεργεία του Δήμου, οργώνουν κυριολεκτικά τις παραρεμάτιες περιοχές και απομακρύνουν όλα τα φερτά υλικά που μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά πρόβλημα στις παρακείμενες κατοικίες.

Πέραν των δικών του άμεσων επεμβάσεων, ο Δήμος Παύλου Μελά έχει προβεί εδώ και ένα χρόνο σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και επισημάνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα, το μόνο που λήφθηκε ήταν υποσχέσεις για επιτάχυνση διαδικασιών. Συγκεκριμένα, αν και έχει εγκριθεί εδώ και 10 μήνες διάθεση πίστωσης 900.000€ από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων για την εκτέλεση εργασιών καθαρισμού και αντιπλημμυρικής θωράκισης σε ρέματα και χειμάρρους που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, το έργο περιμένει τόσο καιρό τη δημοπράτησή του για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Το ίδιο ισχύει και για την κατασκευή Δικτύου Ομβρίων στην Περιοχή της Νικόπολης, που θα λύσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες μετά τις νεροποντές. Σε αυτή την περίπτωση το ποσό που έχει εγκριθεί είναι της τάξεως των 3.813.000€ ενώ και αυτό περιμένει απλά τη δημοπράτησή του. Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί ότι παρά τις συνεχόμενες πιέσεις από το Δήμο Παύλου Μελά, οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και οι αλλεπάλληλες αλλαγές προσώπων στις αρμόδιες υπηρεσίες έθεσαν πρόσθετα εμπόδια στην υλοποίηση των σημαντικών αυτών έργων.

Ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δημήτριος Δεμουρτζίδης, επιθεωρώντας τα έργα στις περιοχές της Νικόπολης, της Ευκαρπίας και της Πολίχνης αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Δήμου για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων: «Η ασφάλεια των πολιτών δεν μπορεί να τίθεται συνεχώς σε ασκήσεις επί χάρτου. Ζητάμε την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση υλοποίηση των υποσχέσεων της πολιτείας. Ας αναλάβει επιτέλους το κομμάτι των ευθυνών που της αναλογεί» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δεμουρτζίδης, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Εμείς ως Δήμος έχουμε ως πρώτο μας μέλημα την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών μας. Προς αυτόν το σκοπό, οι υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Θέλω να τονίσω όμως, ότι οι δυνατότητες μας είναι περιορισμένες και χωρίς την ουσιαστική συνδρομή της πολιτείας τα έργα επέμβασης θα είναι μεν καίρια αλλά θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια και αποτελεσματικότητα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου τώρα που υπάρχουν ακόμα χρονικά περιθώρια επέμβασης». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Διαχείρισης Οχημάτων & Λαϊκών Αγορών κ. Δημήτρη Αθάνατου ο οποίος έχει τον επιτελικό ρόλο στο εγχείρημα: «Πιστεύοντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ούτως ώστε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς και να ενεργούμε πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να επέμβουμε τώρα που το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας και ο χειμώνας βρίσκεται στο κατώφλι μας».

Τέλος, οι προσπάθειες του Δήμου Παύλου Μελά αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας και έρχεται ως συνέχεια του Μνημονίου Ενεργειών Πολιτικής Προστασίας που έχει καταρτιστεί και θα παρουσιαστεί το προσεχές χρονικό διάστημα.