Καθημερινή μάχη η αντιμετώπιση της φτώχειας σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

“Μάχη” σε καθημερινή βάση δίνουν τα στελέχη των υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής κεντρικών Δήμων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να βοηθήσουν πολίτες που “ανήκουν” στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συνδημότες τους, που η κρίση έπληξε την επαγγελματική τους δραστηριοποίηση, που διατάραξε τον οικογενειακό τους ιστό και πολλούς τους οδήγησε στην ανεργία και την ανέχεια.

 

Έχοντας ως “εργαλεία στήριξης” των πολιτών, δομές με επίκεντρο την έμπρακτη απόδειξη της αξίας της αλληλεγγύης, οι υπηρεσίες των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Ξάνθης και Κομοτηνής βοηθούν και στηρίζουν όσους το έχουν ανάγκη. Η βοήθεια μπορεί να σχετίζεται με ένα πιάτο φαΐ, καύσιμη ύλη, ένδυση, υπόδηση και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

 

Η φτώχεια είναι μια μορφή βίας, επισημαίνουν στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. Επισημαίνουν πάντως ότι υπάρχουν πολίτες που την αντιμετωπίζουν με χιούμορ και επιστρατεύουν γνωστές ‘ατάκες’ ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου, λίγο πριν τα δάκρυα κυλήσουν στα μάγουλά τους: “Ήρθε στο γραφείο μου μια κυρία 62 ετών. Ήταν σαν να έβλεπα τη μητέρα μου. ”Σήμερα κάτι πρέπει να γίνει” μου είπε, χρησιμοποιώντας την ατάκα από ελληνική ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. ”Δεν μπορώ να φύγω, δεν έχω να μαγειρέψω τίποτα”, πρόσθεσε και έβαλε τα κλάματα” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας Αριστείδης Μωυσιάδης, περιγράφοντας ένα ακόμη σκληρό περιστατικό στο οποίο έπρεπε να δοθεί λύση.

 

Ο Δήμος στηρίζει 750 οικογένειες (στοιχεία 2014) μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, υπογράμμισε ο κ. Μωυσιάδης και πρόσθεσε ότι, σε ένα δήμο με χιλιάδες ανέργους, ο οποίος εντάχθηκε και στο πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι υπηρεσίες αγωνίζονται για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των πολιτών που έχουν ανάγκη.

 

Το ‘δίχτυ’ προστασίας του δήμου Δράμας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ.Μωυσιάδη και “τους κοινωνικούς λαχανόκηπους, με δικαιούχους περίπου 70 οικογένειες, το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο καλύπτει αρκετές χιλιάδες πολίτες σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και όχι μόνο, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αλλά και το συσσίτιο απόρων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Μητρόπολη και από το οποίο βρίσκουν φαΐ σε καθημερινή βάση γύρω στα 250 άτομα”.

 

“Ανηφορίζοντας” στον Δήμο Αλεξανδρούπολης, η εικόνα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν της Δράμας, με το 10% του συνόλου του πληθυσμού να απευθύνεται στην αρμόδια υπηρεσία (σ.σ. το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος “Πολυκοινωνικό”) για στήριξη. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου, περισσότερες από 6.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στο δήμο Αλεξανδρούπολης για τη λήψη βοήθειας από ευρωπαϊκά προγράμματα για δωρεάν διανομή τροφίμων και άλλες 1.669 αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου (λειτουργεί από το 2011).

 

Η έννοια αλληλεγγύης εκφράζεται έμπρακτα και στον δήμο Κομοτηνής, σε ένα δήμο όπου η κρίση μεγαλώνει, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης, Ιωάννης Γκαράνης.

 

Οι αιτήσεις των πολιτών αφορούν κυρίως στην σίτιση, στην παροχή τροφίμων, καύσιμης ύλης (ξύλα) και ιματισμού. Ο δήμος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες καύσιμης ύλης για 600 οικογένειες, τις ανάγκες τροφίμων για 570 οικογένειες και τις ανάγκες για τρόφιμα όλων των οικογενειών, τη στιγμή που ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται και ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Δήμο Ξάνθης, όπου, περίπου 7.000 άτομα (από συνολικό πληθυσμό 55.000 κατοίκων) απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας βοήθεια για διάφορα θέματα.

 

“Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις”, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Δέσποινα Παρτσαλίδου, “με αποτέλεσμα επαγγελματίες που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα, άνεργοι και πολίτες που δεν έχουν τα προς το ζην να απευθύνονται στην υπηρεσία κοινωνικής προστασίας”.

 

Την ίδια ώρα, υπάρχει δίπλα μας και ένα “είδος” φτώχειας που μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, “μια περήφανη φτώχεια”, όπως την χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) Γιώργος Παυλίδης. “Πρόκειται για συμπολίτες μας που ενώ έχουν πρόβλημα, δεν θα πάνε ποτέ ούτε στα κέντρα σίτισης, ούτε στα κέντρα υποστήριξης, ούτε στα κέντρα αλληλεγγύης”, εξήγησε ο κ.Παυλίδης, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση που πρόκειται να γίνει σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο με αντικείμενο τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Συγκεκριμένα συζητείται η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της ΠΑΜΘ με σκοπό την υλοποίηση του έργου “Παροχή τροφίμων σε αστέγους και ατόμων που διαβιούν σε συνθήκες στέγης οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής” συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.