Καθησυχαστικός ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ για τα φάρμακα των οροθετικών

axepa2

Ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο φαρμακείο του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, επισημαίνουν -με ανακοίνωσή τους- οι οροθετικοί της Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με το Σύλλογο HOMOphonia Thessaloniki Pride, οι ελλείψεις στο νοσοκομείο, όπου και λειτουργεί η αντίστοιχη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, καταγράφονται από το καλοκαίρι όλο και συχνότερα.

Για τον λόγο αυτό, αντιπροσωπεία του Συλλόγου συναντήθηκε τόσο με τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας όσο και με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, οι οποίοι επέδειξαν κατανόηση και αναγνώρισαν το πρόβλημα, ενώ προέβησαν σε παροδικές ενέργειες, οι οποίες έδωσαν προσωρινή λύση.

Ως παράδειγμα αναφέρουν τη χορήγηση ακόμη και ημερήσιων δόσεων αντιρετροϊκών στους οροθετικούς. Ο Σύλλογος επισημαίνει τους ενδεχόμενους κινδύνους από τη διακοπή λήψης της συγκεκριμένης θεραπείας και σχολιάζει ότι η παραπάνω μονάδα είναι η μοναδική που υπάρχει για την κάλυψη της γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία σε σύγκριση με την Αθήνα, που διαθέτει 11 παρόμοιες μονάδες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Παντελιάδης, αναφέρει ότι “η ανησυχία των ανθρώπων αυτών είναι δικαιολογημένη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει κάποιος να ανησυχεί καθώς πλέον τα πράγματα έχουν μπει σε μια κανονική διαδικασία και τις επόμενες μέρες θα καλυφθεί η έλλειψη που διαφαίνεται”.

Προηγήθηκε, σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική επιχορήγηση από πλευράς υπουργείου προς όλα τα νοσοκομεία και το ΑΧΕΠΑ μέσω της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, “συνεπώς τα φάρμακα είναι εξασφαλισμένα για τουλάχιστον 1,5 με δύο μήνες”.

Εξηγώντας το μέγεθος των σχετικών αναγκών, ο κ. Παντελιάδης σχολιάζει ότι κάθε χρόνο χρειάζονται 8,5 ευρώ για την προμήθεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων από το ΑΧΕΠΑ, ενώ καλύπτονται 1300 οροθετικοί ασθενείς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται διαρκώς, δημιουργώντας ένα κοστολόγιο απρόβλεπτο και μη προϋπολογίσιμο.

“Για τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίλυση του ζητήματος έχουν γίνει κινήσεις από την πλευρά μας. Το θέμα έχει τεθεί εις γνώση του υπουργείου Υγείας, αλλά είναι γνωστό ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις εξαρτώνται τελικά από το υπουργείο Οικονομικών” προσθέτει.