Κατρούγκαλος: Επιστρέφουν οι 3.920 απολυμένοι και διαθέσιμοι του Δημοσίου

Το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να κατατεθεί και να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας ή την μεθεπόμενη. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την επαναφορά των 3.920 διαθέσιμων και απολυμένων του Δημοσίου, οι οποίοι θα συμπεριληφθούν στις 15.000 προσλήψεις που ούτως ή άλλως προβλέπονται για φέτος, όπως δήλωσε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο o αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι θα δρομολογηθούν όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο κατόπιν ελέγχου και προγραμματισμού, καθώς για την ώρα έχουν «παγώσει» με έγγραφο προς τον ΑΣΕΠ. Ο υπουργός προανήγγειλε, επίσης, την κατάργηση των μέτρων της διαθεσιμότητας και της κινητικότητας, χαρακτηρίζοντάς τα ως «προθάλαμο και φερετζέ της απόλυσης».

 

Το ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και μέτρα δημοκρατικού χαρακτήρα, όπως η κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με ουσιαστικές θεσμικές αλλαγές στο Δημόσιο, θέματα αντιμετώπισης και περιορισμού της γραφειοκρατίας όπως αυτά που αναφέρονται στην επιστολή Βαρουφάκη προς το Eurogroup, αλλά και την ψηφιοποίηση του ΑΣΕΠ.

 

Όσον αφορά το επίμαχο θέμα της συνδρομής των πολιτών στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως δεν γίνεται για την προστασία του κράτους, αλλά για την προστασία του ανθρώπου και εξήγησε πως με το συγκεκριμένο μέτρο καλύπτεται το πρόβλημα της διαφθοράς στους ελέγχους.