Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Τους σκότωσαν, τους ακρωτηρίασαν και τους έκαψαν

Δεκαεπτά μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Φουλάνι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία σκοτώθηκαν χθες σε επίθεση εναντίον του καταυλισμού τους κοντά στο Μπαμπάρι, στα κεντρικά, από αντάρτες της χριστιανικής πολιτοφυλακής αντιμπαλακά, ανακοίνωσε σήμερα αξιωματικός της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (Misca) στη χώρα.

 

“Δεκαεπτά άνθρωποι, όλοι μέλη της μειονότητας Φουλάνι, σκοτώθηκαν χθες από ένοπλους νεαρούς που δήλωναν αντιμπαλακά, σε επίθεση εναντίον του καταυλισμού τους. Ορισμένα πτώματα ακρωτηριάστηκαν και κάηκαν από τους δράστες της επίθεσης”, διευκρίνισε ο αξιωματικός στο Μπανγκί που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Πρόσθεσε ότι η σφαγή αυτή προκάλεσε “πράξεις αντιποίνων” από μαχητές των πρώην ανταρτών Σελεκά, μουσουλμάνων στην πλειοψηφία τους, στην πόλη Μπαμπάρι.

“Η επίθεση αυτή προκάλεσε βιαιότητες στο κέντρο του Μπαμπάρι, όπου πυρά ακούστηκαν σε μερικές γειτονιές και προκάλεσαν τον θάνατο ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων, ενώ τουλάχιστον 6.000 άνθρωποι κατέφυγαν στην επισκοπή, κυρίως στον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωσήφ”, πρόσθεσε ο αξιωματικός.

 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ακριβής απολογισμός των θυμάτων από τα αντίποινα αυτά.

 

Γάλλοι στρατιώτες της επιχείρησης Sangaris έλαβαν θέσεις για να μειώσουν την ένταση στο Μπαμπάρι, μια πόλη όπου οι πρώην αντάρτες Σελεκά εγκατέστησαν το νέο τους αρχηγείο.

 

Αξιωματούχοι των αντιμπαλακά στο Μπανγκί διέψευσαν ότι μαχητές τους πραγματοποίησαν την επίθεση και δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν “αυτούς τους ανεξέλεγκτους νέους που δρουν για λόγους που δεν αναφέρουν και αυξάνουν τέτοιου είδους ενέργειες στην περιοχή”.

“Την ώρα που οι αξιωματούχοι των αντιμπαλακά και των πρώην Σελεκά ήρθαν σε επαφή” για να εξετάσουν “την προοπτική μιας δυναμικής ειρήνευσης και συμφιλίωσης, οι αντιμπαλακά δεν θα επιδοθούν σε τέτοιες ενέργειες”, δήλωσε ένας από τους ηγέτες τους, ο Μπρις-Εμοσιόν Νάμσιο.

 

Εδώ και δύο εβδομάδες, τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ενόπλους στις τάξεις των πρώην Σελεκά και των Φουλάνι στο χωριό Λίουα, που βρίσκεται στην περιοχή της επίθεσης αυτής.

 

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 10 πτώματα που έφεραν σημάδια βασανισμού περισυνελέγησαν στον ποταμό Ουάκα, στην περιοχή Μπαμπάρι.

 

Εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο, μια πρωτοφανής κρίση σοβεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ωμότητες ενόπλων ομάδων εναντίον των αμάχων έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων.

 

Πολλοί μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ολόκληρες περιοχές που βρίσκονταν αντιμέτωπες με τις βιαιότητες των ενόπλων αντιμπαλακά, ενώ σε άλλες περιοχές οι χριστιανικοί πληθυσμοί παραμένουν υπό τον έλεγχο των μαχητών Σελέκα.

 

Σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) υπενθυμίζει ότι εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας διαπράχθηκαν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και συνεχίζουν να διαπράττονται σε μια “σύγκρουση ατιμωρησίας”, με τους δράστες, στη συντριπτική τους πλειονότητα, να διαφεύγουν κάθε δίωξη, λόγω της αδυναμίας του κράτους.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ