Κίεβο: Αντάρτες έχουν βάλει νάρκες γύρω από το σημείο συντριβής της ΜΗ17

Οι ολλανδοί και οι αυστραλοί ειδικοί δεν κατάφεραν για ακόμα μία ημέρα να φτάσουν στο σημείο συντριβής του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Άμυνας κατηγορεί τους αντάρτες ότι έχουν τοποθετήσει νάρκες γύρω από το σημείο της συντριβής, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση για τους ερευνητές.

 

Ο ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τους αυτονομιστές ότι τοποθέτησαν την Τετάρτη νάρκες στους δρόμους που οδηγούν στο σημείο της συντριβής.

 

Οι ολλανδοί ειδικοί οι οποίοι προσπαθούν να περισυλλέξουν τις σορούς των θυμάτων του μαλαισιανού Boeing 777 το οποίο συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία δεν μπόρεσαν για άλλη μια φορά να φθάσουν στον τρόπο της συντριβής, εξαιτίας των μαχών οι οποίες συνεχίζουν να μαίνονται στην περιοχή ανάμεσα σε φιλορώσους αυτονομιστές και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής αποστολής.

 

«Σήμερα η οχηματοπομπή των ολλανδών ειδικών δεν θα μεταβεί στον τρόπο της συντριβής του (αεροσκάφους το οποίο εκτελούσε την πτήση) MH-17.Η κατάσταση είναι πολύ επισφαλής» δήλωσε ο Πίτερ Γιαπ Άλμπερσμπεργκ, ο επικεφαλής της ολλανδικής αποστολής, σε ανακοίνωσή του.

 

Αν και οι περισσότερες σοροί έχουν ανασυρθεί από τον τόπο της καταστροφής της 17ης Ιουλίου, όταν σκοτώθηκαν και οι 298 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος, οι Ολλανδοί θέλουν να ανασύρουν τις σορούς ορισμένων θυμάτων και τα προσωπικά αντικείμενα των 195 Ολλανδών που επέβαιναν στο Μπόινγκ.

 

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να φθάσουμε στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, αλλά απομένει να δούμε εάν και κατά πόσον η κατάσταση θα καταστεί πιο ασφαλής» πρόσθεσε.

 

«Η ανασφάλεια στην διαδρομή και το μάκρος της διαδρομής είναι πολύ σημαντικά» στοιχεία, επισήμανε ο Γιαπ Άλμπερσμπεργκ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ολλανδικής αποστολής. «Αυτό συμπεράναμε στη βάση μιας αποστολής αναγνώρισης του ΟΑΣΕ νωρίτερα εντός της ημέρας».

 

Πρόκειται για την τέταρτη ημέρα που οι ερευνητές της αστυνομίας της Ολλανδίας και της Αυστραλίας, οι οποίοι είναι άοπλοι, δεν καταφέρνουν να φθάσουν στον τόπο της συντριβής.

 

Οι ανιχνευτές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη «εμποδίστηκαν ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τον τόπο της συντριβής», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση της ολλανδικής αποστολής, καθώς «ειδοποιήθηκαν για πυρά στον δρόμο και κατά μήκος του δρόμου».

 

Παρά την κατάπαυση του πυρός η οποία έχει κηρυχθεί στον τόπο της συντριβής, οι μάχες έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

 

«Αφού εξέτασε εναλλακτικές διαδρομές και το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί με τους αυτονομιστές, ο ΟΑΣΕ αποφάσισε να διακόψει την αποστολή αναγνώρισης» είπε ο Άλμπερσμπεργκ.

 

«Η ασφάλεια επανεξετάζεται μόνιμα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να φθάσουμε στον τόπο της συντριβής τις επόμενες ημέρες, αλλά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η ασφάλεια θα βελτιωθεί», επέμεινε ο Άλμπερσμπεργκ.