Κύκλο συναντήσεων για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων αρχίζει το υπ. Παιδείας

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Στόχος των συναντήσεων είναι αφενός η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ όλων των εμπλεκομένων και αφετέρου η ενημέρωση από πλευράς πολιτείας για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος εκπαίδευσης προσφυγόπουλων στα σχολεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παντής θα συναντηθεί στις 5.30 το απόγευμα με το συντονιστικό συλλόγων γονέων από τα σχολεία του Ωραιοκάστρου και αύριο θα συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη δημάρχων στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο  «Πρακτορείο 104,9 fm», διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες. «Θέλουμε να κάνουμε μία συνάντηση για να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι και στο θέμα της υγείας και στο θέμα της εκπαίδευσης θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπει ο νόμος και όσα προβλέπονται για όλα τα παιδιά. Ελλήνων, μεταναστών, προσφύγων» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Τώρα μπορούμε να πούμε στους δημάρχους συγκεκριμένα πράγματα και να δώσουμε διαβεβαιώσεις για όλα τα ζητήματα».

Ο κ. Παντής εξήγησε πως έως πρότινος δεν είχαν οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός και οι διαδικασίες εφαρμογής του προγράμματος εκπαίδευσης και ως εκ τούτου η ελλιπής ενημέρωση θα προκαλούσε, όπως υποστήριξε, μεγαλύτερη σύγχυση.

Τόνισε: «Πριν ολοκληρωθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προβλέπει όλες τις διαδικασίες και ορίζει τους τρόπους, εμείς δεν μπορούσαμε να λέμε στο περίπου πράγματα που θα δημιουργούσαν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα έλυναν. Οφείλουμε θεσμικά να ακολουθούμε μια οδό η οποία είναι εκ των πραγμάτων διοικητικά, νομικά και παιδαγωγικά η ενδεδειγμένη. Άρα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και σοβαροί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα μας κατηγορούσαν ότι προσπαθούμε να τους ξεγελάσουμε».

Δεν έχουν οριστεί ακόμη τα σχολεία

Τα σχολεία που θα φιλοξενήσουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών δεν έχουν οριστεί ακόμη, τόνισε ο γγ. Διευκρίνισε ότι η προβλεπόμενη από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) διαδικασία για τον ορισμό των σχολείων προβλέπει πέρα από την απόσταση και άλλους όρους αξιολόγησης, όπως εκπαιδευτικούς, ενώ λαμβάνει υπόψη και τη γνώμη της περιφερειακής εκπαιδευτικής διοίκησης, δηλαδή του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης και των διευθυντών Εκπαίδευσης. «Λαμβάνουμε υπόψη και τη γνώμη των τοπικών εκπαιδευτικών φορέων στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης, προκειμένου να καταλήξουμε σε οριστικό πρόγραμμα» υπογράμμισε ο κ. Παντής.

«Άκαιρη και βεβιασμένη χρονικά η ανακοίνωση του συλλόγου γονέων»

Ο κ. Παντής χαρακτήρισε «άκαιρη» και «βεβιασμένη χρονικά» την ανακοίνωση του συλλόγου γονέων του Δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου, «διότι δεν είχαμε πει τίποτα, δεν είχαμε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο ή άλλο σχολείο ως σχολείο που θα πηγαίνουν τα προσφυγόπουλα».