Κύμα αντιδράσεων για το Ασφαλιστικό

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

ΦΩΤΟ: INTIME NEWS

«Θύελλα» αντιδράσεων από εργαζόμενους και συνταξιούχους προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό. Μετά τους δικηγόρους που απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι και αύριο, στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν ναυτικοί και αγρότες. Το Σάββατο, εξάλλου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και άλλων κλάδων θα ενώσουν τις «φωνές» τους, σε νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Ομόνοια (στις 12.00 μ.μ.).

Ειδικότερα, «δεμένα» θα μείνουν τα πλοία την ερχόμενη Τετάρτη 20 και Πέμπτη 21 Ιανουαρίου με απόφαση που έλαβε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με νέα 48ωρη απεργία κατά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Οι εκπρόσωποι από 14 ναυτεργατικά σωματεία, που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΝΟ, χαρακτηρίζουν ως «αιτία πολέμου» το σχέδιο για το Ασφαλιστικό, που εντάσσει το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, εκτός από τον Οίκο Ναύτου και το Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, και ζητούν την απόσυρσή του.

Παράλληλα, τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους ενάντια στις προωθούμενες διατάξεις για το Ασφαλιστικό αποφάσισαν χθες οι υπάλληλοι του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ), συμμετέχοντας στη νέα 48ωρη απεργία που κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εμπορικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΝΑΤ, η διάλυση των συγκεκριμένων φορέων «οδηγεί μαθηματικά στη διάλυση της ναυτιλίας και την αποχώρηση και των εναπομείναντων στην ελληνική σημαία πλοίων. Εν τω μεταξύ, σε «θέση μάχης» βρίσκονται οι αγρότες. Οι προσκείμενοι στην Πρωτοβουλία Αγροτών, η οποία αριθμεί 62 συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, προγραμματίζουν για σήμερα καταλήψεις και συγκεντρώσεις έξω από τα περιφερειακά γραφεία του ΟΓΑ σε όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Γιάννενα, Λάρισα, Λαμία, Πάτρα, Τρίπολη, Ηράκλειο). Την ίδια ώρα, περισσότερα από 600 τρακτέρ έχουν παραταχθεί σε πλατείες των χωριών της Καρδίτσας, ενώ την Παρασκευή οι αγρότες θα κατεβάσουν τα τρακτέρ τους σε Λάρισα, Τρίκαλα και Μαγνησία.

Σε κινητοποιήσεις κατεβαίνουν και οι αγρότες – κτηνοτρόφοι των Γιαννιτσών Πέλλας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια απείχαν. Ενδεικτικά, αύριο θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στο χωριό Πλατανότοπος.

Σύμφωνα με τους αγρότες, το νέο ασφαλιστικό με τη ραγδαία αύξηση των εισφορών θα εξοντώσει τον κλάδο, ενώ θα ζημιώσει το κράτος αφού θα συμφέρει να νοικιάσουν τα χωράφια τους σε βουλγαρικές ή ιρλανδικές εταιρείες με 10% φορολογία και να εργάζονται σε αυτά αμειβόμενοι με εργόσημο.

Η «ατζέντα» των κινητοποιήσεων ενάντια στο ασφαλιστικό

• Δικηγόροι: Απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι και αύριο

• Δικαστικοί υπάλληλοι: Δίωρες στάσεις εργασίας μέχρι και την Παρασκευή

• ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, συνταξιούχοι δημοσιογράφοι, επιστημονικοί φορείς: μαζικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16/1 στην Ομόνοια (12μ.μ.)

• Αγρότες: Καταλήψεις και συγκεντρώσεις σήμερα έξω από γραφεία του ΟΓΑ σε όλη την Ελλάδα

• Ναυτικοί: «Δένουν» τα πλοία με 48ωρη απεργία στις 20 και 21 Ιανουαρίου

• Υπάλληλοι ΝΑΤ: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, με νέα 48ωρη απεργία

Πηγή: Ημερησία