Κίνδυνοι από τη παράνομη μυδοκαλλιέργεια στον Θερμαϊκό Κόλπο

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τους κινδύνους από τη συνέχιση της παράνομης μυδοκαλλιέργειας στον Θερμαϊκό Κόλπο επισήμανε, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας στον τομέα του Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, με αφορμή τη διαδικασία γνωμοδότησης επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτησης της περιοχής Μακρύγιαλου Πύδνας ως Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ).

Όπως είπε, οι ΠΟΑΥ είναι κάτι πολύ σημαντικό για τις περιοχές αυτές καθώς οριοθετούνται οι οστρακοκαλλιέργειες, ταυτοποιούνται οι αυθαιρεσίες και ορίζονται συντεταγμένες για τη δραστηριοποίηση κάθε παραγωγού.

“Τα προβλήματα της αδειοδότησης των μυδοκαλλιεργειών που λειτουργούν και παράνομα από το 1990 είναι γνωστά. Δεν έχει ολοκληρωθεί και υλοποιηθεί καμία απολύτως ΠΟΑΥ. Υπάρχει άμεση ανάγκη τακτοποίησης όλων των περιοχών και της Πιερίας και του Θερμαϊκού Κόλπου λόγω της διαρκώς αναπτυσσόμενης παράνομης μυδοκαλλιέργειας την τελευταία 15ετία. Αν η παραπάνω κατάσταση συνεχιστεί θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη εξάντληση του περιβαλλοντικού αποθέματος, την καταστροφή της εθνικής παραγωγής μυδιών και των παραγωγών, τον διασυρμό της χώρας μας στο εξωτερικό και την οριστική εξάλειψη των σημαντικών πόρων που αντλεί η εθνική οικονομία από την εξαγωγή ενός τόσο σημαντικού εθνικού προϊόντος” είπε χαρακτηριστικά.

Τριπλάσιοι από τους νόμιμους

Αναφερόμενος σε όσους δραστηριοποιούνται νόμιμα διευκρίνισε ότι αυτοί καταβάλλουν μίσθωμα για την περιοχή στην οποία αναπτύσσουν μυδοκαλλιέργειες και μπορούν να ελεγχθούν σε κάθε στάδιο της παραγωγής, ωστόσο σχολίασε ότι οι παράνομοι παραγωγοί είναι τριπλάσιοι από τους νόμιμους και υπογράμμισε ότι δημιουργούνται τεράστιες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχει και ζήτημα ολιγωρίας των μελών του Δ.Σ. της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού στην οποία μέτοχοι είναι οι ΟΤΑ, και όπως είπε “μπορούν εάν το επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις ΠΟΑΥ πλην όμως σκόπιμα τις υποσκάπτουν, δημιουργώντας νομικά εμπόδια και καθυστερήσεις ή παραλείποντας να επιλύσουν απλά προβλήματα” με σκοπό να διατηρηθούν οι παράνομες μονάδες.

Για το συγκεκριμένο θέμα ρωτήθηκε ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος, ο οποίος ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι “όχι μόνο ολιγωρία δεν υπάρχει, αλλά ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει” και πρόσθεσε: “τον τελευταίο 1,5 χρόνο ξεκίνησαν ενέργειες για να ολοκληρωθεί η ΠΟΑΥ Θερμαϊκού και να αρθούν όλα τα εμπόδια που είχαν δημιουργηθεί από την αδράνεια πολλών ετών”. Προσδιόρισε μάλιστα την ολοκλήρωση της θεσμοθέτησης της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού εντός του 2016.

Στο μεταξύ, ο κ. Γιουτίκας γνωστοποίησε ότι η Περιφέρεια ζητά από τα αρμόδια υπουργεία άμεση ρύθμιση καθώς, όπως είπε, μέχρι να θεσμοθετηθεί η ΠΟΑΥ Θερμαϊκού, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο για τη μίσθωση και αδειοδότηση των μονάδων ώστε να δραστηριοποιηθούν οι παραγωγοί στις νόμιμες θέσεις που προβλέπονται από το χωροταξικό και να μπει τέλος στην παράνομη λειτουργία μυδοκαλλιεργειών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας γνωμοδότησε θετικά στην στρατηγική μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του σχεδίου για την ΠΟΑΥ Μύδια Μακρύγιαλου – Πύδνα Α.Ε που ανοίγει το δρόμο για τη θεσμοθέτησή της καθώς απομένουν οι εγκρίσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, τόνισε ότι με την εν λόγω ΠΟΑΥ θα οριοθετηθεί ο θαλάσσιος χώρος των μυδοκαλλιεργειών ώστε να μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με τις άλλες αναπτυσσόμενες δραστηριότητες της περιοχής, ενώ μετατοπίζονται οι μονάδες σε μεγαλύτερα βάθη, γεγονός που επιτρέπει την καλύτερη κυκλοφορία των υδάτων κάτω από τις μονάδες με θετικότερα αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Υπέρ μιας ενιαίας ρύθμισης για τις μυδοκαλλιέργειες της λεκάνης του Θερμαϊκού Κόλπου τάχθηκε η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα” ενώ από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης αναφέρθηκε σε πολιτικές που έχουν στόχο να εκδιώξουν τους μικρούς αλιείς από το χώρο.