«Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών» θα λέγεται το νέο κόμμα του Γ. Παπανδρέου

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο Γιώργος Παπανδρέου την ιδρυτική δήλωση του νέου κόμματος.

Το κόμμα, όπως ήδη έχει γράψει η «Κ», ονομάζεται «Κίνημα- Δημοκρατών Σοσιαλιστών».

Η ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα, Σάββατο, στις 17.30 στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, όπου αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα στελέχη, το έμβλημα, αλλά και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.

Η κίνηση του κ. Παπανδρέου έχει προκαλέσει από χθες μετωπική σύγκρουση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και της Χαριλάου Τρικούπη, που τον κατηγορεί για «εν ψυχρώ προσπάθεια διάσπασης του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Παπανδρέου σε σύντομη δήλωσή του την Παρασκευή υπογράμμισε ότι «συμμετέχουμε στην αφετηρία ενός κινήματος, που μπορεί και πρέπει να ανταποκρίνεται ουσιαστικά στα μεγάλα διακυβεύματα που αφορούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό». Ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει το υπό σύσταση κίνημα ως όχημα διασφάλισης των μεταρρυθμιστικών δυνάμεων στο επόμενο Κοινοβούλιο, ενώ προανήγγειλε τη διενέργεια «συμμετοχικού, ανοιχτού συνεδρίου», το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές με σκοπό «να αποφασιστούν τα πάντα».

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη, που έκανε λόγο για «η ανήθικη και παράλογη πολιτική πράξη», ενώ ο ίδιος κ. Παπανδρέου περιγράφεται ως «κληρονόμος που θέλει να καταστρέψει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του».

Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ συνέχισε και σήμερα, Σάββατο, σε υψηλούς τόνους, αναφέροντας σε άτυπο σχόλιό του πως «”σηκώθηκε το παραβάν”. Όσοι φεύγουν ήταν αναμενόμενοι. Είναι όσοι δεν ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές».