Κινητές πολυκλινικές για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Δύο κινητές ιατρικές μονάδες του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού θα συμβάλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης χιλιάδων προσφύγων στη βόρεια Ελλάδα. Τα πρώτα μέλη της αποστολής κατέφθασαν το Σαββατοκύριακο.

ΦΩΤΟ: REUTERS/ A.KONSTANTINIDIS

ΦΩΤΟ: REUTERS/ A.KONSTANTINIDIS

Ο γερμανός γιατρός Μπέρναρντ Ρόμχιλντ αποτελεί μέλος της αποστολής του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των χιλιάδων προσφύγων που έχουν συγκεντρωθεί στη βόρεια Ελλάδα. Ο εξοπλισμός και τα υλικά της αποστολής προετοιμάζονται σε μια αποθήκη του αεροδρομίου Σένεφελντ του Βερολίνου. «Αυτή η κινητή ιατρική μονάδα, που θα στηθεί σε καταυλισμούς προσφύγων κοντά στην Ειδομένη, είναι ένα είδος πολυκλινικής μέσα σε σκηνές», εξηγεί ο Ρόμχιλντ στην DW. Όπως επιβεβαίωσε χθες εκπρόσωπος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, τα πρώτα μέλη της αποστολής κατέφθασαν ήδη το περασμένο Σαββατοκύριακο προκειμένου να στήσουν τις δύο κινητές ιατρικές μονάδες στους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Νέα Καβάλα και στο Χέρσο του νομού Κιλκίς.

Η κατάσταση των προσφύγων έχει οξυνθεί δραματικά στην Ελλάδα με το σφράγισμα του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου. Στο μεταξύ έχουν συγκεντρωθεί στην Ελλάδα περί τις 50.000 πρόσφυγες. Περίπου 12.000 εξ αυτών συνωθούνται σε λιγότερο η περισσότερο οργανωμένους προσφυγικούς καταυλισμούς στη βόρεια Ελλάδα. Οι τοπικές αρχές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις πιεστικές συνθήκες. Το έργο τους στοχεύει να διευκολύνει η αποστολή του Γερμανικού Ερυθρού Σταουρού. Σύμφωνα με τον Μπέρναρντ Ρόμχιλντ, «εμείς δεν θα περιθάλπουμε κατά κανόνα βαριές περιπτώσεις. Αυτές θα οδηγούνται στα νοσοκομεία. Δεν χρειάζεται όμως να πηγαίνουν εκεί και πρόσφυγες με απλά κρυολόγημα ή διάρροια». Οι κινητές ιατρικές μονάδες θα συμβάλουν επίσης στο να μένουν ενωμένες οι προσφυγικές οικογένειες. Έως τώρα, εάν ένα μέλος τους νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ήταν δύσκολο για τα υπόλοιπα μέλη να το επισκεφθούν.

Πρόσθετη χρηματική βοήθεια από το γερμανικό υπ. Εξωτερικών

Ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός συνεργάζεται στο πλαίσιο της αποστολής με τον Ερυθρό Σταυρό της Φινλανδίας. Από τη σκανδιναβική χώρα έχουν σταλεί μεταφορικά οχήματα στην Ελλάδα. Εκεί μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και κάτοικοι των προσφυγικών καταυλισμών πρόκειται να βοηθήσουν στο στήσιμο των ιατρικών μονάδων. Στόχος είναι να ξεκινήσει ήδη από σήμερα η ιατρική περίθαλψη προσφύγων που έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, θα υπάρχει η δυνατότητα για περίθαλψη 10.000 προσφύγων, ενώ οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να επεκταθούν ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ότι η αποστολή θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. Ωστόσο, εάν η κατάσταση αλλάξει μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές με ταχείς ρυθμούς, διευκρίνισε εκπρόσωπος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού. Όπως είπε, η μονάδα έκτακτης βοήθειας στην Ελλάδα έχει δυνατότητα επέκτασης για την περίθαλψη έως και 30.000 ατόμων. Η αποστολή γερμανικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι και ένα σαφές δείγμα ότι η Γερμανία αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση της δραματικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη. Σύμφωνα με την Μπέρμπελ Κόφλερ, σοσιαλδημοκράτισσα βουλευτή και εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Βερολίνο έχει διαθέσει -πέρα από την οικονομική στήριξη της ΕΕ- αρκετά εκατομμύρια ευρώ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών θέλει να ενισχύσει το έργο του Ερυθρού Σταυρού και των οργανώσεων αρωγής του ΟΗΕ με 16 εκατομ. ευρώ φέτος. Πρόκειται για χρηματική βοήθεια τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για την Αθήνα. «Είναι σημαντικό η Γερμανία να το κάνει αυτό ως ένδειξη υποστήριξης προς την Ελλάδα σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε στην DW η Μπέρμπελ Κόφλερ.

Πηγή: Deutsche Welle