Κήποι βροχής: Σε Θεσσαλονίκη, Καλαμαριά και Παύλο Μελά

Κήπους βροχής επιθυμούν να δημιουργήσουν σε σημεία των περιοχών τους που στερούνται πρασίνου τρεις δήμοι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συνεργάζονται υπό την ομπρέλα του τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, διεκδικώντας να επιτύχουν χρηματοδότηση για το εγχείρημά τους.

Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία κήπων βροχής στους δήμους Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Παύλου Μελά προχωρά βάσει του έργου «Οικολογική διαχείριση βρόχινου νερού σε αστικές περιοχές-Πρότυπες εφαρμογές στην περιοχή της Θεσσαλονίκης», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Life 2014-2020.0 συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, ενώ η έναρξη υλοποίησης των παρεμβάσεων, εφόσον διασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση, υπολογίζεται σε διάστημα περίπου ενός έτους.

 


Σε περίπου δύο μήνες οι εργασίες, αν διασφαλιστεί η χρηματοδότηση.


 

Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης θα αποκτήσει τον πρώτο κήπο βροχής στον άξονα της 28ης Οκτωβρίου, έχοντας επιτύχει χρηματοδότηση στο πλαίσιο της δράσης «Integrated Green Cities«, η οποία εντάσσεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας ΕλλάδαΒουλγαρία 2007-2013. Όπως έχει προβλεφθεί, στο κομμάτι της 28ης Οκτωβρίου από τη Βασιλίσσης Όλγας μέχρι και τη Δελφών θα φυτευτούν καλλωπιστικά δέντρα, τα οποία θα βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε δενδροδόχους ειδικής κατασκευής.

Στις ειδικές αυτές δενδροδόχους βιοκατακράτησης θα συλλέγεται το βρόχινο νερό, το οποίο θα χρησιμοποιείται, για να ποτίζονται τα δέντρα που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του οδικού άξονα, αλλά και τα φυτά που θα αποτελέσουν τους λεγόμενους κήπους βροχής.

 

Δείτε επίσης:

Στην κυκλοφορία η Δελφών -Μεταφέρθηκαν οι μετροπόντικες στη Νέα Ελβετία

Έρχονται πρόστιμα για την καθαριότητα στη Θεσσαλονίκη

Τα μέτρα τους για να μην παγώσουν παίρνουν οι Θεσσαλονικείς

Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο στα σχολεία της Θεσσαλονίκης